REVIEW

Sfintele Paști: De ce să porți haine noi în ziua de Paște și alte tradiții românești

traditii-superstitii.ro

Duminică, 19 aprilie, creștinii sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.  Acesta reprezintă cel mai mare eveniment din istoria mântuirii noastre, care ne-a adus posibilitatea mântuirii și care stă la temelia credinței și a Bisericii Creștine.

Numim această sărbătoare ‘Paști’ după cuvântul grecesc care înseamnă ‘trecere’, fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus la început lumea, dintru neființă întru ființă. Fără Învierea lui Hristos lumea ar fi azi incă toată pagână, Biserica nu s-ar fi întemeiat, creștinismul nu s-ar fi răspândit și n-ar fi fost crezut.

CITEȘTE ȘI: Ce e bine să faceți în prima zi de Paște. Care sunt obiceiurile păstrate din strămoși

Sunt o mulțime de tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște pe care românii le respectă, iar pe cele mai importante ți le prezentăm mai jos.

Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște

  • Tradiţia spune că de Paște trebuie să îți înnoiești garderoba. Purtarea unor haine noi în duminica Învierii semnifică purificarea corpului şi a sufletului.
  • Fetele şi flăcăii obişnuiesc în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi.
  • Duminică dimineaţa, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în sensul în care curge, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint. Se spală cu apa pentru a fi sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani.
  • Conform tradiției, în anumite zone ale țării, la miezul nopții dintre zilele de sâmbătă și duminică, oamenii se trezesc din somn atunci când bat clopotele, se spală cu apă curată, își pun haine noi, iau o lumânare și merg spre biserică.

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre lumina de la Mormântul Sfânt: Este sau nu un miracol?

Comentarii: