SANATATE

Sindromul picioarelor neliniștite: Cum se manifestă și care e cel mai bun tratament

Foto: Pinterest.com

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune care determină un impuls incontrolabil de a vă mișca picioarele, de obicei din cauza unei senzații extrem de incomode.

Unii pacienți o compară cu prezența unor “viermișori“ care se mișcă în continuu în musșhii gambei, alții ca pe niște înțepături adânci și continue, furnicături.

Este o senzație care obligă pacientul să se miste în dorința de a scăpa de senzația extrem de supărătoare. Ceea ce este mai sâcâitor pentru pacienți e că, de obicei, simptomatologia se întâmplă seara sau noaptea când te pregătești să adormi sau în timpul somnului, când stai întins.

Cauze și manifestări

Sindromul mai este cunoscut și sub numele de boala Willis-Ekbom. Mișcările cauzate de sindromul picioarelor neliniștite se numesc mișcări periodice ale somnului (PLMS). Datorită acestor mișcări, sindromul picioarelor neliniștite poate provoca probleme grave neuropsihice, afectând starea de dispoziție, memoria, atenția, starea cognitivă și chiar sănătatea în ansamblu.

Unii oameni au sindromul picioarelor neliniștite primar, care nu are o cauză cunoscută. Alții au sindromul picioarelor neliniștite secundar, care este de obicei asociat cu probleme psihice dar și cu sarcina, deficitul de fier sau insuficiență renală cronică.

Pentru majoritatea persoanelor cu sindromul picioarelor neliniștite, simptomele sunt relative ușoare. Dar dacă simptomele dvs. sunt moderate până la severe, sindromul picioarelor neliniștite poate avea un impact mare asupra vieții dumneavoastră. Vă poate împiedica să dormiți suficient și, astfel, să vă cauzați probleme cu concentrarea și gândirea în timpul zilei, cu locul de muncă, viața de familie, dar și cu activitățile sociale. Secundar, problemele generate de trezirea dvs sistematică și repetată în timpul nopții îi poate afecta somnul și partenereului de cuplu, cu repercusiuni și asupra stăriia cestuia de sănătate și asupra relației de cuplu.

Ca urmare a acestor probleme, sindromul picioarelor neliniștite poate duce la anxietate și depresie, scrie doc.ro. Și cu cât aveți afecțiunea se întinde mai mult în timp, cu atât se poate agrava. Se poate regăsi chiar și în alte părți ale corpului, cum ar fi brațele.

CITEȘTE ȘI: Afecțiunile care stau la baza senzației de picioare grele și umflate

Tratamentul picioarelor neliniștite

Din cauza efectelor pe care le poate avea asupra vieții dumneavoastră, tratamentul acestui sindrom este important.

Metodele de tratament sunt variate, deoarece cauza principală a sindromul picioarelor neliniștite nu este cunoscută cu adevărat.

De exemplu, unii cercetători sugerează că sindromul picioarelor neliniștite este cauzat de probleme cu dopamina – un neurotransmitator de la nivelul a creierului, în timp ce alții sugerează că este legată de afectarea circulației.

Cele mai folosite tratamente pentru sindromul picioarelor neliniștite pot fi aplicate în cadrul unor planuri terapeutice stabilite cu medical neurolog, reumatolog sau de familie. Ele vizează:

Identificarea si eliminarea cauzelor potențiale

Primul dvs. pas în abordarea sindromul picioarelor neliniștite ar trebui să identifice dacă ceva anume îl cauzează. În timp ce sindromul picioarelor neliniștite poate fi legat de lucruri care sunt în mare parte scăpate de controlul dvs., cum ar fi genetica sau sarcina, pot fi abordați și alți factori posibili.

Acești factori ar putea fi obiceiurile zilnice, medicamentele pe care le luați, condițiile de sănătate pe care le aveți sau alți factori declanșatori.

Intervenția asupra unor obiceiuri

Utilizarea cofeinei, a alcoolului și a tutunului poate agrava simptomele sindromului picioarelor neliniștite. Limitarea acestor substanțe ar putea ajuta la reducerea simptomelor.

Medicamente

Anumite medicamente pot provoca sau agrava simptomele sindromul picioarelor neliniștite. Exemplele includ:

  • antihistaminice mai vechi, cum ar fi difenhidramina -Benadryl
  • medicamente antiemetice (împotriva greței și vărsăturilor) precum metoclopramidă sau proclorperazină
  • medicamente antipsihotice precum haloperidol sau olanzapină
  • litiu (litobid)
  • inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), cum ar fi fluoxetină (Prozac), sertralină (Zoloft) sau escitalopram (Lexapro)
  • antidepresive triciclice precum amitriptilina (Elavil) sau amoxapina (Asendin)
    tramadol (Ultram)
  • levotiroxină (Levoxil)

Asigurați-vă că medicul dumneavoastră știe despre toate medicamentele pe care le luați, atât pe bază de rețetă, cât și fără prescripție medicală. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă acestea ar putea agrava sindromul picioarelor neliniștite, mai ales dacă luați oricare dintre medicamentele enumerate mai sus.

Condiții de sănătate

Anumite condiții de sănătate s-au dovedit a fi legate de sindromul picioarelor neliniștite. Insuficienta renală cronică sau leziunile nervoase cauzate de diabet au fost legate de sindromul picioarelor neliniștite. Anemia cu deficit de fier are, de asemenea, o legătură puternică cu manifestarile din cadrul acestuia sindrom.

Alți factori declanșatori

Unii oameni susțin că consumul de zahăr sau purtarea de haine strâmte le agravează simptomele sindromului de picioare neliniștite. Deși nu există multe cercetări care să dovedească științific aceste conexiuni, ați putea încerca să faceți aceste modificări și să urmăriți dacă se atenuează propriile simptome. Ar trebui să luați în considerare și obiceiuri precum consumul de alcool sau fumatul.

Igiena somnului

Obiceiurile sănătoase de somn sunt recomandabile pentru oricine, dar mai ales pentru persoanele care se confruntă cu sindromul picioarelor neliniștite pentru a vă ajuta să compensați pierderea de somn pe care o suferiți din cauza stării dumneavoastră. Încercați următoarele sfaturi pentru a vă face somnul cât mai odihnitor și revigorant posibil.

  • Culcarea si trezirea la aceleași ore în fiecare zi.
  • Păstrați zona de somn aerisită, la o temperatură placută, liniștită și întunecată.
  • Eliminați televizorul, tableta sau telefonul din dormitor și evitați ecranele electronice timp de două până la trei ore înainte de a vă culca. Lumina albastră de pe aceste ecrane vă poate perturba ritmul circadian.

Suplimente și vitamine

Se consideră că deficiența de fier este una dintre principalele cauze ale sindromul picioarelor neliniștite și studiile au arătat că suplimentele de fier pot ajuta la ameliorarea simptomelor, în cazul în care în urma analizelor a fost consemnată deficiența de fier.

Suplimente de fier pot fi administrate pe cale orală, în condițiile în care le luăm cu un pahar de apă în care am stors o lămâie sau portocală – pentru o mai bună absorbție a fierului. În unele cazuri, fierul intravenos (IV) ar putea fi necesar.

În plus, deficitul de vitamina D ar putea fi asociat cu sindromul picioarelor neliniștite. Un studiu din 2014 a constatat că suplimentele cu vitamina D au redus simptomele.

Iar pentru persoanele care fac hemodializă, suplimentele de vitamine C și E pot ajuta la ameliorarea simptomelor sindromul picioarelor neliniștite.

CITEȘTE ȘI: Atenție la picioare: Te pot ajuta să ți dai seama dacă ai probleme renale sau de inimă

Mișcarea și sportul

Exercițiile fizice te pot ajuta să te simți mai bine dacă ai sindromul picioarelor neliniștite. Institutul Național de Sănătate afirmă că exercițiile fizice moderate pot ajuta la ameliorarea simptomelor ușoare.

Un studiu din 2006 efectuat pe 23 de persoane cu sindromul picioarelor neliniștite a constatat că exercițiile aerobice și antrenamentul de rezistență corporală, efectuat de trei ori pe săptămână timp de 12 săptămâni, au scăzut semnificativ simptomele sindromul picioarelor neliniștite .

O recomandare de la Restless Legs Foundation – PRACTICAȚI exercițiile fizice cu intensitate moderată. Evitați febra musculară, crampele musculare și programele extrem de extenunate, însoțite de durere musculară, deoarece acest lucru ar putea agrava simptomele .

La fel ca alte tipuri de exerciții, yoga și exercițiile de stretching s-au dovedit a avea beneficii pentru persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite

Un studiu de opt săptămâni din 2013 realizat pe 10 femei a constatat că yoga a contribuit la reducerea simptomelor. De asemenea, a contribuit la îmbunătățirea stării lor de spirit și la reducerea nivelului de stres, care ar putea îmbunătăți somnul. Și un studiu din 2012 a arătat că yoga a îmbunătățit somnul la 20 de femei cu sindromul picioarelor neliniștite .

Un alt studiu a arătat că exercițiile de întindere au îmbunătățit semnificativ simptomele persoanelor care fac hemodializă

Cercetătorii nu sunt pe deplin lămuriți de ce funcționează yoga și stretchingul, dar vă recomandă să le adăugați la rutina zilnică de exerciții.

Masajul

Masarea mușchilor picioarelor vă poate ajuta să vă ușurați simptomele sindromul picioarelor neliniștite. Deși nu există multe cercetări care susțin masajul ca tratament pentru sindromul picioarelor neliniștite, studiile observaționale consemnează aceste îmbunătățiri. În plus, masajul vă poate ajuta în relaxare, ceea ce vă poate îmbunătățiți somnul.

Oricare ar fi motivul, masajul picioarelor și reflexoterapia reprezintă un tratament plăcut și relaxant care vă poate ajuta să vă ușurați simptomatologia sindromului picioarelor neliniștite.

Medicamente cu prescripție medicală

Medicamentul este un tratament cheie pentru sindromul picioarelor neliniștite în stadii moderate până la severe. Medicamentele dopaminergice sunt de obicei primele medicamente prescrise. Sunt eficiente în ameliorarea simptomelor, dar pot provoca reacții adverse.

Medicamente dopaminergice

Medicamentele dopaminergice cresc eliberarea de dopamină în creier. Dopamina este o substanță chimică care ajută la mișcările normale ale corpului
Medicamentele dopaminergice ajută probabil la ameliorarea simptomelor sindromul picioarelor neliniștite deoarece starea este asociată cu probleme în producția de dopamină a organismului.

Trei medicamente dopaminergice au fost aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru a trata RLS primar moderat până la sever:

  • pramipexol (Mirapex)
  • ropinirol (Requip)
  • rotigotină (Neupro)

Deși s-a demonstrat că medicamentele dopaminergice contribuie la îmbunătățirea simptomelor sindromului picioarelor neliniștite, utilizarea pe termen lung poate agrava simptomele. Acest fenomen se numește augmentare. Pentru a ajuta la întârzierea acestei probleme, medicii prescriu de obicei cea mai mică doză posibilă de aceste medicamente

În plus, aceste medicamente pot deveni mai puțin eficiente în timp. Pentru a ajuta la întârzierea sau prevenirea ambelor probleme, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o combinație de medicamente dopaminergice cu alte tipuri de medicamente pentru a trata sindromul picioarelor neliniștite.

Comentarii: