SANATATE

Somnul de după-amiază, bun sau rău? Argumentele pro sau contra ale specialiştilor, chiar trebuie să ştiţi adevărul

Foto: Pinterest.com

Când eram copii, fugeam cât puteam de momentul în care eram băgaţi forţat la somnul de după amiază. Dar pe cât de mult uram momentul în copilărie, pe atât ne-am dori acum, ca adulţi, să furăm măcar puţin dintr-un pui, la prânz.  O altă poveste de adormit copiii mici la prânz a fost aceea că trebuie să dormim dacă vrem să creştem, deci era cam obligatoriu. Dar cum stau lucrurile acum?

Corpul uman, prin ritmul său biologic, ne transmite invariabil nevoia de a dormi în jurul prânzului sau între orele 15 – 17, scrie portalul „Ce se întâmplă, doctore?”. Ce se ascunde în spatele acestei nevoi? Ei bine, veşti nu sunt toate bune: specialiştii susţin că somnul din timpul zilei sporeşte riscul de a avea tulburări cu odihna nocturnă, considerată a fi cea mai importantă pentru regenerarea organismului.

Dacă reuşim să rezistăm în timpul zilei, spun experţii, vom reuşi să dormim mai adânc noaptea, fenomen generat de o substanţă din creier, adenozina. Nivelul acesteia creşte cu fiecare oră de veghe din timpul zilei, iar efectele se simt în timpul nopţii căci induce un somn odihnitor.

Citeşte şi: Bolile care pot fi ‘citite’ în palmă: La ce trebuie să fii atent

Somnul de frumuseţe, bun pentru sănătatea inimii

Totuşi, un pui de somn în timpul zilei are şi câteva beneficii. Studiile demonstrează că persoanele care se odihnesc în timpul zilei au performanţe mai bune la locul de muncă, se concentrează mai bine, iar reprizele scurte de somn „spală” hipocampusul, zona creierului responsabilă cu memoria pe termen scurt, pentru a face loc noilor informaţii.

De asemenea, un pui de somn o dată sau de două ori pe săptămână reduce la jumătate riscul de a avea evenimente cardiovasculare ca infarctul, accidentul vascular cerebral sau insuficienţa cardiacă. Un nou studiu publicat BMJ Jurnalul Inimii sugerează că somnul pe timpul zilei poate proteja sănătatea inimii. Nadine Häusler, medic al departamentului de medicină de la Spitalul Universitar Lausanne din Elveţia şi autor al studiului, explică în lucrarea sa alături de colegi legătura dintre somnul de la prânz şi să şi sănătatea cardiovasculară.

Prea mult somn la prânz însă ne poate face să ne simţim ameţiţi, aşa că indicat este să nu stăm în pat mai mult de 20 de minute.

sursa: csid.ro

Comentarii: