NUTRITIE SANATATE

Somon sau carnea de pui: Care este mai bun pentru sănătate

seriouseats.com

Somon sau carnea de pui: Care este mai bun pentru sănătate. Somonul și puiul sunt două surse populare de proteine care apar adesea în dieta celor care au grijă de sănătatea lor. Ambele produse sunt bogate în nutrienți, dar diferă în ceea ce privește compoziția grăsimilor, vitaminelor și caloriilor, relatează nutriționista Natalie Rizzo.

Expertul răspunde, de asemenea, la întrebarea care dintre ele este mai sănătos – somonul sau puiul.

taste.com.au

Somonul și carnea de pui – compoziție

Expertul ne spune că o porție de 85 de grame de somon proaspăt conține aproximativ:

  • 133 de calorii
  • 23 de grame de proteine
  • 5 grame de grăsimi

Somonul sălbatic are puțin mai multe proteine și acizi grași omega-3 decât somonul de crescătorie și conține nutrienți benefici pentru sănătatea creierului. Somonul de crescătorie are un conținut mai ridicat de grăsimi, dar mai scăzut de omega-3 și poate conține urme de antibiotice sau coloranți.

CITEȘTE ȘI: Cum să gătești somon în tigaie astfel încât să se topească în gură

O porție de 85 g de file de pui fără oase și fără piele, prăjit, conține aproximativ:

  • 126 calorii
  • 25 g proteine
  • 3 g grăsimi.

Pieptul de pui este o sursă slabă și eficientă de proteine animale. Carnea de pui închisă la culoare este, de asemenea, bogată în proteine, dar conține mai multe calorii și grăsimi decât carnea de piept. Această grăsime suplimentară conferă, de asemenea, o textură suculentă naturală și o aromă bogată. 85 g de pulpe de pui prăjite conțin:

  • 152 calorii
  • 21 g proteine
  • 7 g grăsimi.

De unde să obțineți mai multe proteine?

În general, adulții ar trebui să consume între 20 și 40 de grame de proteine la fiecare masă . Nutriționista Caroline Suzy spune că proteinele ajută la construirea și menținerea mușchilor și rămân în organism mai mult timp decât alți macronutrienți, ajutându-vă să vă simțiți sătui și să vă controlați greutatea.

Cu 85 de grame de somon, veți obține aproximativ 23 de grame de proteine, comparativ cu 25 de grame în pieptul de pui și 21 de grame în pulpele de pui. Deci, dacă sunteți în căutarea celei mai eficiente surse de proteine pentru nevoile dvs. calorice, pieptul de pui este cea mai bună alegere.

Somonul este unul dintre puținele alimente bogate în vitamina D. De asemenea, conține vitamina B12, de care organismul nostru are nevoie pentru buna funcționare a nervilor și a celulelor sanguine. Vitamina B12 este necesară și pentru prevenirea unui anumit tip de anemie.

Atât pieptul de pui, cât și carnea de pui închisă la culoare furnizează o serie de minerale esențiale, printre care fier, fosfor și zinc. Puiul conține, de asemenea, vitamina B12 și colină, de care organismul nostru are nevoie pentru dezvoltarea creierului, starea de spirit și procesele de memorie.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în bucătărie: Cum gătești carnea de pui pentru a nu se lipi de tigaie și pentru a-și păstra gustul suculent

Care este mai benefic?

Dacă urmezi o dietă care se concentrează pe obținerea celor mai sățioase proteine pentru aportul caloric, pieptul de pui este alegerea potrivită. Cu toate acestea, dacă încerci să limitezi grăsimile saturate din anumite motive, somonul sau pieptul de pui sunt alegeri mai bune decât carnea de pasăre închisă la culoare.

Comentarii: