Suferi de arsuri și dureri de stomac după masă? Iată care sunt alimentele care agravează arsurile la stomac. Balonare, dureri în piept, senzație de arsură în gât după masă… Arsuri la stomac și reflux gastroesofagian afectează o proporție din ce în ce mai mare a populației planetei.
În timp ce mulți dau vina imediat pe cafea sau ciocolată, experții subliniază că o altă categorie de alimente, din ce în ce mai prezentă în farfuriile noastre, este asociată cu agravarea acestui fenomen!
Arsurile la stomac, o afecțiune răspândită
La nivel mondial, aproape unul din cinci adulți suferă în mod regulat de reflux acid. Cauza principală? O disfuncție a sfincterului esofagian inferior, un fel de „supapă” care permite acidului gastric să urce în esofag. Acest lucru duce la o senzație de arsură deosebit de neplăcută.
De asemenea, merită subliniat faptul că stresul, tutunul, alcoolul, obezitatea și dieta modernă, excesiv de bogată, joacă în mod clar un rol agravant major.
CITEȘTE ȘI: De ce e mult mai probabil să suferi seara de reflux gastroesofagian
Alimente cunoscute pentru agravarea refluxului acid
Multe alimente sunt evidențiate de experți:
- cafeaua, care stimulează secreția de acid gastric;
- ciocolata, bogată în metilxantine, care are efectul de a relaxa și mai mult sfincterul;
- mâncărurile picante;
- alcoolul și băuturile răcoritoare;
- dar și zahărul rafinat sau pâinea albă, care favorizează digestia grea.
Cu toate acestea, dacă există o categorie de alimente care trebuie monitorizată îndeaproape, aceasta este cea a alimentelor grase!
Sunt alimentele grase procesate inamicul numărul unu când vine vorba de arsuri la stomac?
Cârnații, sosurile cremoase, alimentele prăjite, pizza cu brânză… Toate aceste alimente supraîncarcă stomacul și întârzie golirea acestuia. Din punct de vedere fiziologic, grăsimile stimulează secreția hormonilor digestivi care relaxează sfincterul esofagian inferior.
Acest lucru oferă acidului gastric suficient timp pentru a urca și a inflama esofagul. Cu cât alimentele sunt mai grele și mai grase, cu atât riscul de reflux este mai mare.
De aceea, potrivit experților, reducerea consumului de alimente procesate grase și prăjite este adesea mult mai eficientă decât simpla eliminare a cafelei și a ciocolatei. Rețineți însă că nu toate grăsimile vă expun la risc; optați pentru grăsimi de calitate!
Mai exact, ce mâncăm pentru arsuri la stomac?
Vestea bună este că este posibil să ameliorați rapid simptomele adoptând câteva reflexe simple:
- Alegeți mese ușoare, bogate în legume, fructe neacide, leguminoase și cereale integrale;
- Concentrați-vă pe proteine slabe (pește alb, carne de pasăre fără piele, tofu);
- Înlocuiți gătitul în grăsime cu gătitul la abur, la cuptor sau în tigaie;
- Spațiați mesele, evitați să vă întindeți imediat după masă și ridicați ușor capul patului în cazul durerilor semnificative.
Aceste acțiuni simple, combinate cu o dietă adecvată, fac adesea posibilă reducerea semnificativă a arsurilor la stomac fără a recurge sistematic la medicamente!
CITEȘTE ȘI: Arsuri la stomac și reflux gastric? Cele mai eficiente remedii naturale
Conform mai multor surse, alimentele grase și procesate sunt cele care agravează cel mai mult refluxul acid. Ușurați-vă mesele, alegeți o dietă simplă și echilibrată și adoptați câteva obiceiuri bune în fiecare zi pentru a vă ajuta digestia… stomacul dvs. vă va mulțumi!
Informațiile din acest articol sunt menite să completeze, nu să înlocuiască, sfaturile medicului dumneavoastră și nu sunt destinate să acopere toate utilizările, precauțiile, interacțiunile sau efectele adverse posibile. Este posibil ca aceste informații să nu fie adecvate pentru starea dumneavoastră de sănătate specifică. Dacă aveți întrebări despre acest subiect, vă rugăm să consultați un specialist.
Comentarii:









