NUTRITIE SANATATE

Suferi de diabet? Apelează la legumele care reglează nivelul zahărului din sânge

baby.unica.ro

Suferi de diabet? Diabetul zaharat se referă la un grup de boli care duc la prea mult zahăr în sânge (glicemie crescută). Există diferite tipuri de diabet pe care experții le-au clasificat: tipul 1, 2, prediabetul, diabetul gestațional.

Diagnosticul tardiv și lipsa conștientizării fac adesea gestionarea diabetului o problemă dificilă pentru mulți. Diabetul este, de asemenea, legat de o varietate de afecțiuni, cum ar fi obezitatea și o serie de afecțiuni cardiace.

Nutriționiștii se asigură că o dietă sănătoasă și adecvată și un stil de viață adecvat vă pot ajuta să vă gestionați mai bine diabetul.

O dietă ideală pentru diabet este un amestec de mai mulți factori. Alimentele zaharoase și rafinate sunt un strict interzise. Glucidele prezente în aceste alimente se metabolizează prea repede și determină creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Nici băuturile cu zahăr nu sunt bune

Lipsa de fibre și de calorii lichide îngreunează gestionarea nivelului de zahăr. Trebuie să se acorde prioritate alimentelor bogate în fibre și cu un indice glicemic scăzut. Indicele glicemic (IG) este un clasament relativ al glucidelor din alimente în funcție de modul în care acestea afectează nivelul glicemiei.

Glucidele cu valoare IG mică (55 sau mai puțin) sunt digerate, absorbite și metabolizate lent și determină o creștere treptată a glicemiei. Carbohidrații cu un IG mai mare de 70 determină fluctuații marcate ale nivelului de glucoză din sânge. Aceste fluctuații anormale au fost corelate cu diabetul de tip 2, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Fructele care stimulează memoria, te feresc de cancer și previn diabetul

Iată câteva legume pe care diabeticii trebuie să le includă în dieta lor pentru diabet:

Tărtăcuță amară (cunoscut și sub denumirea de karela, pepenele amar sau goya)

Gustul său amar-înțepător poate că a influențat popularitatea legumelor, dar adevărul este că tărtăcuța amară sau karela este unul dintre alimentele cele mai sănătoase și bogate în antioxidanți pe care le poți adăuga în dieta ta.

Tărtăcuța amară conține substanțe active care conferă proprietăți antidiabetice precum charantina, cunoscută pentru efectul său de scădere a glicemiei și pentru un compus asemănător insulinei cunoscut sub numele de polipeptidă-p.

Spanac

Trebuie să existe un motiv pentru care Popeye nu s-a putut opri din dragostea sa pentru spanac și există o mulțime de motive pentru care să vă alăturați iubitorilor de spanac. Spanacul este, de asemenea, o sursă excelentă de folat, fibre dietetice, vitaminele A, B, C, E și K. Fibrele întârzie digestia, ceea ce asigură că zahărul nu este metabolizat rapid.

Conopidă

Floretul este un depozit de minerale și substanțe nutritive vitale. Superalimentul este, de asemenea, încărcat cu proteine, magneziu, fosfor, potasiu și mangan. IG-ul conopidei este calculat a fi între 5 și 15, ceea ce este ideal pentru persoanele cu diabet. Conopida are, de asemenea, un conținut ridicat de fibre, ceea ce este benefic și pentru a verifica fluctuațiile zahărului din sânge.

Brocoli

Broccoli puternic nutrițional are nenumărate motive pentru a face parte din dieta ta potrivită și fabuloasă. Nutriționistul consultant Dr. Rupali Datta ne spune că broccoli are un IG de 15, care este foarte scăzut. Este o sursă excepțională de fibre, ceea ce îl face un aliment excelent pentru diabetici.

Una dintre principalele îngrijorări în rândul diabeticilor este deteriorarea vaselor de sânge. Într-un studiu de laborator publicat în revista „Diabetes” în 2008, o echipă de cercetători a descoperit că sulforafanii din broccoli protejează împotriva acestui tip de deteriorare a celulelor. Într-un alt studiu de laborator, cercetătorii de la Universitatea din Göteborg din Suedia au descoperit că sulforafanii au redus producția de glucoză în celulele hepatice.

CITEȘTE ȘI: Cafeaua care previne bolile de inimă, cancerul și diabetul de tip 2

Sparanghel

Le-ați văzut în tocănițe, risotto și salate. Sparanghelul este utilizat pe scară largă în bucătăria italiană și continentală. În plus, față de adăugarea unei arome delicioase la felurile de mâncare, sparanghelul ar putea contribui și la menținerea controlului zahărului din sânge. Legumele fără amidon au doar 20 de calorii și aproape 2 grame de fibre alimentare pe porție. Este deosebit de bogat într-un antioxidant numit glutation, despre care se știe că reglează nivelul zahărului și crește producția de insulină.

Comentarii: