SANATATE

Testul de doar 30 de secunde care poate dezvălui starea mușchiului cardiac: Este ușor de făcut chiar la tine acasă

ticataca.ro

Testul de doar 30 de secunde care poate dezvălui starea mușchiului cardiac: Este ușor de făcut chiar la tine acasă. Una dintre cele mai simple și poate cele mai eficiente modalități de a vă evalua sănătatea poate fi realizată în 30 de secunde cu două degete.

Măsurarea ritmului cardiac în repaus (RHR) – numărul de bătăi ale inimii pe minut în timp ce sunteți în repaus – este o fotografie în timp real a modului în care funcționează mușchiul cardiac, spune Matthew Solan, editor executiv al Harvard Men’s Health Watch.

Testul de doar 30 de secunde care poate dezvălui starea mușchiului cardiac

Este ușor de făcut. Așezați-vă degetele arătător și mijlociu pe încheietura mâinii, chiar sub degetul mare sau pe fiecare parte a gâtului, pentru a vă simți pulsul.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun mic dejun cu proteine pentru inimă

Folosiți un ceas pentru a număra numărul de bătăi în 30 de secunde și dublați-l pentru a obține bătăile pe minut. Repetați de mai multe ori pentru a asigura o citire exactă.

În timp ce o frecvență cardiacă este considerată normală dacă este cuprinsă între 60 și 100 de bătăi pe minut, majoritatea adulților sănătoși și relaxați au o frecvență cardiacă în repaus sub 90 de bătăi pe minut.

Totul în cifre

Ritmul cardiac în repaus, atunci când este luat în considerare în contextul altor markeri, cum ar fi tensiunea arterială și colesterolul, poate ajuta la identificarea potențialelor probleme de sănătate, precum și la evaluarea sănătății actuale a inimii.

” În unele cazuri, o frecvență cardiacă în repaus mai scăzută poate indica un nivel mai ridicat de fitness, care este asociat cu rate reduse ale evenimentelor cardiace, cum ar fi atacurile de cord”, spune Dr. Jason Wasfi, director de calitate și analiză la Centrul de Cardiologie al Massachusetts General Hospital, afiliat la Harvard. „Cu toate acestea, o frecvență cardiacă ridicată în repaus poate fi un semn de risc cardiac crescut în anumite situații, deoarece cu cât inima trebuie să suporte mai multe bătăi, cu atât mai mult îi afectează în cele din urmă funcția generală. ”

De fapt, cercetările au constatat că o frecvență cardiacă în repaus aproape de limita superioară a intervalului 60-100 poate crește riscul de boli cardiovasculare și chiar de deces timpuriu.

De exemplu, un studiu din 2013 publicat în revista Heart a urmărit sănătatea cardiovasculară a aproximativ 3 000 de bărbați pe parcursul a 16 ani și a constatat că o frecvență cardiacă ridicată în repaus a fost asociată cu o condiție fizică mai scăzută și cu o tensiune arterială, o greutate corporală și niveluri mai ridicate ale grăsimilor circulante din sânge.

De asemenea, cercetătorii au constatat că, cu cât este mai mare frecvența cardiacă în repaus a unei persoane, cu atât este mai mare riscul de deces prematur. Mai exact, o RHR între 81 și 90 a dublat șansele de deces, în timp ce o RHR de peste 90 le-a triplat.

Deși o frecvență cardiacă scăzută în repaus sugerează adesea o formă fizică mai bună, anumite situații pot face ca RHR să fie prea scăzută, ceea ce poate provoca amețeli sau oboseală ocazionale. „Acesta ar putea fi rezultatul îmbătrânirii nodurilor electrice ale inimii sau al transmiterii necorespunzătoare a semnalelor electrice ,” spune Dr. Wasfi. „ Ar trebui să raportați aceste simptome medicului dumneavoastră. ”

Verificați-vă frecvența cardiacă în repaus devreme și des

Dr. Wasfi recomandă să vă verificați ritmul cardiac în repaus de mai multe ori pe săptămână și în momente diferite ale zilei. Rețineți că numărul poate fi afectat de mai mulți factori, inclusiv stresul și anxietatea, hormonii circulanți și medicamente precum unele antidepresive și unele medicamente pentru tensiunea arterială.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă ritmul dumneavoastră cardiac în repaus este constant ridicat. Există modalități de a o reduce și de a o menține în intervalul potrivit. Un exemplu este menținerea sub control a nivelului de colesterol. Nivelurile ridicate restricționează fluxul sanguin prin artere și deteriorează vasele de sânge, ceea ce poate face ca inima să bată mai repede decât în mod normal pentru a mișca sângele prin corp.

CITEȘTE ȘI: Nu ezita să consumi banane dacă ai probleme cu inima: Efectul pe care îl are asupra tensiunii și vaselor de sânge

O altă modalitate fiabilă de a scădea ritmul cardiac în repaus este să faceți exerciții fizice. „Chiar și cantități mici de exerciții fizice pot face o diferență”, spune Dr. Wasfi. Cu toate acestea, intensitatea exercițiilor este esențială.

Un studiu efectuat pe adulți în vârstă de 55 de ani a constatat că doar o oră pe săptămână de antrenament aerobic de intensitate ridicată (aproximativ 66% din efortul maxim) a redus RHR mai eficient decât exercițiile de intensitate scăzută (33% din efortul maxim).

Comentarii: