REVIEW

TOP 5 exerciţii fizice care reuşesc să încetinească îmbătrânirea

health.harvard.edu

Celulele persoanelor vârstnice nu se mai regenerează așa de repede ca la tineri, iar în timp mitocondriile, „uzinele celulei”, se deteriorează. Unele cercetătări arată, însă, că există anumite antrenamente care încetinesc îmbătrânirea.

Antrenamentele cu greutăți

Dacă starea fizică permite și medicul își dă acordul, vârstnicii pot face antrenamente ușoare prin ridicarea de greutăți. Acest tip de activitate ajută la eliminarea depozitelor de grăsime, reduce efectele osteoporozei care se pot face simțite odată cu înaintarea în etate și previne durerile de spate, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Şase motive să consumi dovleac. O adevărată comoară în lupta cu îmbătrânirea

Exercițiile alternative

Un studiu recent arată că persoanele vârstnice care fac exerciții alternative au cel mai mult de câștigat față de cei care se limitează la un singur tip. Acest gen de antrenament înseamnă că trebuie executat întâi un exercițiu la intensitate mare, de exemplu pedalat cât mai rapid pe bicicleta statică timp de 5 minute, apoi un exercițiu la intensitate mică (ridicarea greutăților, de exemplu), executat de-a lungul a 5 minute.

Mersul pe jos

Pare o activitate banală, însă mersul pe jos este extrem de util la vârsta a treia. Cercetările arată că o plimbare care să fie efectuată zilnic și care să dureze cel puțin 30 de minute scade riscul de declin cognitiv.

Yoga

Acest tip de mișcare nu este rezervat doar persoanelor tinere și bine antrenate, dimpotrivă, el poate fi practicat cu succes de orice persoană fără probleme de mobilitate, pentru a-și prelungi tinerețea. Yoga ajută la oxigenarea celulelor, la eliminarea toxinelor și la menținerea în stare bună a sistemului imunitar.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul-minune care devine tot mai popular: Te scapă de infecțiile urinare și previne îmbătrânirea

Înotul

Potrivit inclusiv pentru persoanele care suferă de artrită, pentru că apa reduce presiunea pe articulații și face mișcările mai ușor de executat, înotul îi ajută pe vârstnici să-și reducă riscul de căzături, le ușurează durerile articulare și le poate reda mobilitatea.

Comentarii: