SANATATE

Tot ce trebuie să ştii despre sughiţ: De ce apare şi când e cazul să mergi la medic

portablepress.com

Sughitul apare din cauza iritatiei diafragmei, muschi care separa toracele de abdomen, cu un rol important in respiratie. Trece de cele mai multe ori de la sine, insa pot exista si situatii in care este nevoie de tratament medicamentos.

In cele mai multe cazuri,acest spasm dureaza câteva minute si este cunoscut sub denumirea de sughit tranzitoriu. Apare mai frecvent la barbati, la bebelusi si la copii, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la cheagurile de sânge! Cum le recunoști și când trebuie să mergi de urgență la medic

Cauzele sughitului:

• ingerarea rapida a alimentelor,corelata cu inhalarea unei cantitati mari de aer

• consumul de lichide fierbinti

• schimbarea brusca a temperaturii din camera

• consumul unor cantitati mari de alcool si de bauturi acidulate

• stresul puternic

• starile de anxietate

• fumatul

• gazele stomacale,care exercita presiune asupra diafragmei

Când sa mergi la medic din cauza sughitului

Criza de sughit cu o durata mai mare de doua zile (sughitul persistent),insotita de simptome precum febra,varsaturi,crampe abdominale,poate semnala o afectiune. in aceste situatii,e recomandat sa mergi la un consult medical,iar specialistul iti va recomanda un tratament medicamentos.

CITEȘTE ȘI: Slăbirea simţului mirosului, semnal de ALARMĂ: Este risc de deces!

De ce apare sughitul

Cele mai frecvente cauze ale sughitului persistent sunt lezarea nervilor muschiului diafragm. Aceste situatii se intâlnesc in afectiuni precum refluxul gastro-esofagian,hepatita,pneumonia,laringita,ulcerul ori in cazul unei tumori in zona gâtului.

De asemenea,acest tip de sughit poate aparea si in urma unor afectiuni ale sistemului nervos:meningita,encefalita,tumorile,accidentele vasculare cerebrale. si afectiunile metabolice,precum diabetul zaharat si insuficienta renala,se pot manifesta prin sughit,alaturi de alte simptome.

Comentarii: