REVIEW

Tot mai multe persoane renunță la săpun. Efectul este uimitor

sapunurihandmade.files.wordpress.com

Un număr tot mai mare de oameni au renunțat la săpun și și-au pus toată încrederea în bacterii.

Americanul Dave Whitlock este un inginer chimist care a absolvit institutul tehnologic MIT din SUA. Bărbatul susține nu a mai făcut baie în ultimii 15 ani. Acesta ar fi pus la punct o altă metodă, mai comodă şi mai sănătoasă, prin care ne putem curăţa trupul. „A fost ciudat să nu mă spăl în primele luni, dar după aceea m-am obișnuit”, spune el. „Dacă îmi murdăresc o anumită parte a corpului, atunci o voi spăla”, dar niciodată cu săpun. Săpunul îndepărtează uleiurile protectoare ale pielii și îi modifică nivelul ph-ului.

Sprayul care ajută bacteriile să trăiască

Cercetătororul britanic folosește un spray care ajută bacteriile să trăiască în continuare pe corpul lui. Bărbatul a povestit că ideea despre „bacteriile bune” i-a venit în trecut, când o femeie cu care se întâlnea la vremea respectivă l-a întrebat de ce calului ei îi place să se tăvălească pe pământ, prin noroi, în timpul verii, scrie „Daily Mail”. Pentru a-și îmbunătăți bacteriile care metabolizează amoniacul, făcând pielea mai puțin sensibilă la infecții, scrie tabu.ro.

CITEȘTE ȘI: Descoperire şocantă a cercetătorilor: Bacterii invincibile din cauza săpunului şi a pastei de dinţi

La fel cum conștientizarea importanței microbiomului intestinal a dus la un boom al probioticelor și alimentelor fermentate, există un interes din ce în ce mai mare și pentru microbiomul din piele: există trilioane de microbi care ne protejează de agenți patogeni și ne mențin sănătoși. În această epocă igienizată, în care ne confruntăm cu eczemele, acneea și problemele asociate cu pielea uscată, consumatorii caută soluții.

Paleo Mom, stilul de viață din epoca de piatră

Sarah Ballantyne, medic biofizician, devenită autor și guru al stilului de viață cunoscut sub numele de Paleo Mom, este susținătoare unui mod de viață din epoca de piatră. Ea folosește doar apă ca să se spele, deși e plină de transpirație după ce face sală, de exemplu. Ca să se epileze, ea folosește ulei de cocos. În timp, ph-ul pielii sale s-a reglat și nu miroase. Sarah este convinsă că axile sale fără miros sunt un semn că microbiomul pielii sale este sănătos.

Jackie Hong este reporter în Yukon, nord-vestul Canadei, și spune că a renunțat la săpun de 9 ani. „Îmi folosesc mâinile pentru a mă spăla”, spune ea, adăugând că economisește și timp și bani de cânt a renunțat la acest produs de igienă.

„Nu e nimic în neregulă cu spălatul fără săpun”, spune Sandy Skotnicki, dermatolog din Toronto și autorul cărții Beyond Soap (2018). „Am vorbit cu oameni care nu au folosit niciun fel de săpun de ani de zile și sunt bine.” Ea spune că, din 1950, oamenii au început să se spele de la o dată pe săptămână la băi și dușuri zilnice. „Ne-a schimbat asta microbiomul cutanat? Cred că răspunsul este da. Și asta a provocat o creștere a bolilor inflamatorii ale pielii? Cred că răspunsul este da.”

CITEȘTE ȘI: Săpun lichid sau săpun solid? Specialiştii tranşează disputa

Pe de altă parte, nu există dovezi concrete care să ne prezinte efectele negative ale săpunului și ale spălatului. Mulți oameni sunt de acord că săpunul este încă util. Spălarea mâinilor este esențială și o recomandă chiar și medicii.

„Spălarea părului și a corpului are foarte puține legături cu igiena. Dar spălarea mâinilor este esențială”.

Comentarii: