SANATATE

Tușeul rectal: În ce situații e nevoie de această investigație și cum te pregătești pentru ea

doc.ro

Tuseul rectal, cunoscut si sub denumirea de examinare rectala, este o metoda de examinare a rectului, dar si a formatiunilor din vecinatate, printre care se afla si prostata. Iata ce implica tuseul rectal si cum trebuie sa te pregatesti pentru o asemenea procedura!

In timpul tuseului rectal, medicul va examina cu degetul rectul, prostata si chiar si o portiune din vezica urinara. O asemenea metoda de examinare poate fi folosita in diagnosticarea afectiunilor prostatei, printre care prostatita, prostata marita si chiar si nodulii sau tumorile de la nivelul acestei glande.

Pregatirea pacientului pentru tuseul rectal

Pacientul nu trebuie sa se pregateasca intr-un anumit mod, ci trebuie sa se relaxeze. Este normal ca o asemenea examinare sa provoace disconfort barbatului, insa trebuie privita ca pe o metoda neplacuta, insa rapida de depistare a unor afectiuni. Examinarea rectala nu este dureroasa, ci provoaca mai degraba un disconfort emotional, potrivit doc.ro.

Exista si exceptii, durerile aparand uneori la pacientii care sufera de hemoroizi sau de fisuri anale.

Durerile la atingere pot aparea si in cazul prostatitei, mai ales daca este vorba despre prostatita cronica.

Daca pacientul are dureri in zona rectala inainte de aceasta procedura, poate comunica acest lucru medicului. Acesta poate aplica in zona rectala un anestezic local sub forma de unguent pentru reducerea disconfortului.

CITEȘTE ȘI: Simptomele care îţi arată că urmează să faci infarct: Ce să faci în primele minute ca să îţi salvezi viaţa

Cum se realizeaza tuseul rectal, pas cu pas

Medicul sau asistenta vor ruga pacientul sa se aseze pe un pat, cu fata in jos, si sa isi aduca genunchii la piept. Unii medici prefera ca pacientul sa stea pe o parte, cu genunchii ridicati la piept, prinsi cu bratele.

Apoi, medicul isi va pune o manusa si va aplica lubrifiant pe degetul aratator, pe care il va introduce apoi in anus.

Dupa ce va atinge cu atentie zona rectala, medicul va palpa glanda prostata. Totodata, medicul poate ruga pacientul sa incordeze musculatura din zona anusului, astfel incat sa poata observa cat de bine functioneaza muschii. Examinarea rectala nu dureaza mai mult de cateva minute.

Ce poate observa medicul in timpul tuseului rectal

In urma examinarii rectale, medicul poate observa urmatoarele lucruri despre glanda prostata:

  • Are dimensiuni normale pentru varsta pacientului, dar si suprafata neteda – dimensiuni normale inseamna de in jur de 3/3 cm, greutate de aproximativ 15 grame si suprafata uniforma
  • Glanda este mai mare decat ar trebui, avand in vedere varsta pacientului, iar acest lucru poate trada hiperplazia benigna de prostata (n.r. prostata marita)
  • Prostata are suprafata dura si noduroasa – consistenta similara unei formatiuni alcatuita din pietre poate trada cancer prostatic.

Este important de mentionat ca tuseul rectal nu este o metoda de examinare extrem de relevanta – concret, este posibil ca pacientul sa sufere de cancer prostatic, iar medicul sa nu observe vreo anomalie la nivelul acestei glande.

Asadar, daca tuseul rectal este normal, prostata nu prezinta anomalii. Pe de alta parte, tuseul rectal anormal indica dimensiuni atipice ale prostatei, consistenta atipica ori excrescente la nivelul acesteia.

CITEȘTE ȘI: Dificultăți respiratorii și tuse persistentă? Investigațiile care te pot ajuta să îți dai seama cu ce te confrunți

Ce se petrece dupa tuseul rectal?

In functie de rezultatele acestei examinari, medicul va discuta cu pacientul si ii va explica ce e indicat sa faca in continuare.

In unele cazuri, dupa tuseul rectal, medicul poate recomanda alte teste si analize, pentru a investiga mai amanunit activitatea prostatei. Daca exista suspiciune de cancer prostatic, medicul iti va recomanda o ecografie sau o biopsie. In cazul in care suspecteaza alte probleme, poate recomanda chiar si o colonoscopie.

Exista si situatii in care tuseul rectal nu scoate la iveala anomalii si, neexistand alti indicatori ai unei probleme la nivelul prostatei, medicul nu recomanda investigatii suplimentare.

Este foarte important ca pacientul sa puna intrebari in legatura cu procedura si cu rezultatele, astfel incat sa inteleaga despre ce este vorba si sa nu ramana cu semne de intrebare dupa ce iese din cabinetul medicului.

Comentarii: