NUTRITIE

Urzici cu usturoi și mămăligă: O mâncare delicioasă și plină de vitamine/ REȚETĂ

Foto: Pinterest.com

Când spui primăvară, e imposibil să nu te gândești la urzici cu usturoi și mămăligă. În lunile martie-aprilie se culeg urzicile tinere, fragede, gustoase, care abundă în 17 vitamine și minerale esențiale pentru sănătate.

Dați o raită prin piață și sigur veți găsi „munți” de urzici care vă așteaptă să le luați acasă!

Ingrediente:

  • 1 kilogram de urzici
  • O ceapă albă, tocată mărunt
  • 3-4 căței de usturoi dați prin presă
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui sau un cub mic de unt
  • Sare și piper, după gust

CITEȘTE ȘI: Ceaiul cu puteri nebănuite: Menține sănătatea căilor urinare și îmbunătățește activitatea cardiacă

Mod de preparare:

Se spală urzicile sub jet puternic de apă rece și se taie codițele prea groase, pentru că nu fierb în același timp cu frunzele de urzică (folosește mănuși, altfel mâinile tale vor avea de suferit!).

Pune pe foc o oală mare umplută pe jumătate cu apă. Când apa fierbe, adaugă urzicile și opărește-le timp de 1 minut. Nu mai mult, altfel se vor înmuia și aspectul lor nu va fi deloc unul plăcut.

Scoate urzicile opărite cu o spumieră și pune-le într-un vas cu apă foarte rece, ca să-și păstreze culoarea verde și „crocănțimea” (în acest punct le poți face salată – combinația cu leurdă este demențială). Nu arunca apa în care au fiert urzicile, vei folosi o parte din ea un pic mai târziu.

Lasă urzicile să se răcească bine, apoi scurge-le de apă cu ajutorul unei site.

Pune uleiul sau untul într-o tigaie adâncă și adaugă ceapa și un praf de sare. Las-o la călit 1 minut, apoi adaugă urzicile, usturoiul zdrobit și potrivește de sare și piper. Amestecă și lasă pe foc aproximativ 5 minute.

Când apa din urzici aproape s-a evaporat, acoperă-le cu apa fierbinte în care le-ai opărit. Nu să le îneci, ci doar cât să le acoperi puțin. Lasă focul mic și așteaptă până când mâncarea scade, câteva minute. Pentru un aspect deosebit, rumen, le poți pune și la cuptorul încins la temperatură mare, timp de 5 minute.

Servește aceste delicioase urzici cu usturoi alături de o mămăliguță aurie aburindă, recomandă csid.ro.

CITEȘTE ȘI: Cum poți să reduci daunele produse la nivelul plămânilor: Plantele care te ajută să îi menții sănătoși

Urzici pentru sănătate brici!

Din urzici poți face o mâncărică delicioasă potrivită pentru prânz sau cină, dar și o salată proaspătă. Da, poți mânca și urzici (aproape) crude, nu doar gătite!

Le poți „îmblânzi” sub un jet puternic de apă rece și câțiva stropi de zeamă de lămâie. Astfel beneficiezi din plin de substanțele nutritive pe care le conțin – vitaminele A, B, C, K, licopen, fier, calciu și multe alte minerale importante.

Ceaiul de urzică are efect diuretic, antimicrobian și laxativ. În plus, ajută la întărirea sistemului imunitar, aspect atât de important în prevenirea multor boli provocate de bacterii sau virusuri.

Totodată, urzicile sunt recomandate diabeticilor și persoanelor care se confruntă cu nisip sau pietre la rinichi, precum și celor suferinzi de gută sau afecțiuni reumatice.

Comentarii: