NUTRITIE SANATATE

Varza roșie – o culoare regală în farfurie și un aliat pentru sănătate

Varza roșie este cunoscută pentru culoarea ei intensă, gustul ușor dulceag și textura crocantă. Bogată în antioxidanți, vitamina C și fibre, este mult mai sănătoasă consumată crudă sau doar ușor gătită, păstrându-și atât valoarea nutritivă, cât și nuanța spectaculoasă.

În bucătăria tradițională românească, varza roșie apare cel mai des ca salată, simplă sau murată. Totuși, o rețetă tot mai apreciată este varza roșie călită cu mere, o garnitură elegantă cu influențe săsești/germane, ideală lângă fripturi de porc, rață, cârnați sau chiar servită ca fel de sine stătător în post.

CITEȘTE ȘI: De ce este varza alimentul ideal pentru ficat: Efectul benefic pe care îl are – Exquis

Varza roșie – o culoare regală în farfurie și un aliat pentru sănătate

Ingrediente:

  • 1 varză roșie mică (aprox. 800 g)

  • 1-2 mere dulci-acrișoare (tip Ionathan, Idared sau Golden)

  • 1 ceapă roșie

  • 2-3 linguri ulei sau unt (după preferință)

  • 100 ml vin roșu (opțional, dar recomandat)

  • 1-2 linguri oțet de mere sau de vin roșu

  • 1 lingură zahăr brun (sau miere)

  • sare și piper după gust

  • 1 frunză de dafin și 2-3 boabe de ienibahar (opțional, pentru aromă)

CITEȘTE ȘI: Plăcinte țărănești la tigaie: REȚETA cu gust de Ardeal. Nu te vei putea opri din mâncat – Exquis

Varza roșie – o culoare regală în farfurie și un aliat pentru sănătate

Mod de preparare:

Tocă fin varza roșie (ca pentru salată) și presară puțină sare peste ea. Las-o 5-10 minute pentru a se frăgezi. Taie ceapa solzișori și feliază mărul sau dă-l pe răzătoare.

Într-o tigaie adâncă sau cratiță, călește ceapa în ulei/unt până devine sticloasă.

Adaugă varza și amestecă. După 2-3 minute, pune merele, zahărul și condimentele.

Toarnă vinul și acoperă vasul. Lasă să se gătească la foc mic 20-25 de minute. Dacă nu folosești vin, poți adăuga puțină apă.

Când varza e fragedă, adaugă oțetul la final (ajută și culoarea să rămână intensă). Potrivește de sare și piper.

Comentarii: