SANATATE

Vitamina care asigură o vedere bună şi te păzeşte de numeroase probleme. Primele semne că să îţi lipseşte din organism

jurnal-sanatate.ro

Vitamina A este o vitamină liposolubilă, cu multiple roluri în organism. Este responsabilă pentru producerea rodopsinei (pigmentul necesar vederii nocturne), dar contribuie și la sănătatea dinților, a unghiilor, pielii, părului.

Totodată, carența de vitamina A este una din principalele cauze ale pierderii vederii, sau altfel spus a diminuării acuității vizuale la întuneric, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Vitamina mai puţin cunoscută care ajută la vindecarea mai multor boli. În ce plante se găseşte

Aliat al organismului

Acesta oferă protecție mucoasei bucale, stomacului, dar și sistemului respirator. Este un adevărat aliat al organismului în convalescență, ea ajutând la vindecarea rapidă a infecțiilor sau a inflamațiilor.

Antioxidant

De asemenea, vitamina A este un real antioxidant, reușește să asigure un bun control al colesterolului. Totodată, este o vitamină care facilitează asimilarea calciului, sprijină formarea globulelor albe, contribuie la formarea anticorpilor.

Deficiența vitaminei A

Carența de vitamina A este una din principalele cauze ale pierderii vederii, sau altfel spus a diminuării acuității vizuale la întuneric. De asemenea, persoanele care au o deficiență a acestei vitamine vor avea tot felul de infecții, inclusiv dentare precum este gingivita. Atenție! Carența de vitamina A duce în timp la instalarea anemiilor severe.

Cum recunoști carența de vitamina A:

Are loc o scădere a acuității vizuale. Mai exact, o persoană care poartă de regulă ochelari, de exemplu este mioapă iar dioptriile sale variază mult an de an, este foarte posibil să aibă o carență de vitamina A.

Crește riscul pentru probleme ale aparatului digestiv.

Pielea se usucă, nemaifiind elastică. Pielea devine uscată. Persoana în cauză are risc pentru apariția unor afecțiuni cutanate inflamatorii. Unele studii susțin că apariția coșurilor și a punctelor negre este asociată și cu lipsa vitaminei A.

CITEȘTE ȘI: Vitamina C nu este suficientă! Mineralul esenţial pentru a ţine răcelile la distanţă

Infecții respiratorii dese.

Anumite probleme ale aparatului reproductiv, la femei. Iar dacă o gravidă are carență de vitamina A, atunci ea are un risc crescut pentru avort spontan. De asemenea, lipsa vitaminei A are un rol important în apariția infertilității.

Rănile care se vindecă greu pot fi un semn al existenței unui nivel scăzut de vitamina A în corp.

Medicii spun că cea mai bună soluție pentru combaterea carenței de vitamina A este o alimentație sănătoasă, alcătuită din lactate, fructe, legume, morcovi, cartofi, spanac.

Comentarii: