SANATATE

Primele SEMNE ale îmbolnăvirii FICATULUI

Unul dintre organele vitale, ficatul are un rol extrem de important în funcţionarea organismului nostru. În lipsa lui, digestia ar fi imposibilă, rănile nu ni s-ar vindeca, nu am fi în stare să servim un coctail etc. Să mai spunem şi că ficatul utilizează 25% din sângele pompat de inimă. Iată de ce trebuie să fim mereu atenţi, iar la cel mai mic semnal de boală, să consultăm un specialist.

Ficatul este un organ de mărimea şi forma (aproximativă) unei mingi de fotbal dezumflate, aşezat pe partea dreaptă a abdomenului, imediat sub coaste. Rolul său este acela de a filtra şi purifica organismul, de a elimina toxinele ajunse în sânge în timp ce respirăm, din alimentele şi băuturile pe care le consumăm, precum şi din medicamentele pe care le luăm. Ficatul depozitează vitamine, minerale şi zahăr până când organismul are nevoie de ele, şi nu în ultimul rând, secretă bila şi factori de coagulare.

Desi este considerat “un organ tacut“ care nu produce simptome evidente, exista cateva semnale care indica aparitia unei disfunctionalitati sau afectiuni, indicii ce ar trebui să vă pună pe gânduri:

Semnele unui ficat gras alcoolic (ciroza hepatica)

Alcoolul poate fi considerat factor cauzal al ficatului gras alcoolic in momentul in care consumul zilnic de alcool pur depaseste 20 gr la femei si 30 gr la barbati. Cand ficatul este supus zilnic acestui supraefort de a procesa o cantitate mare de alcool, functiile sale au de suferit. Factorul major de risc este in acest caz alcoolul in stare pura. Indicatorii la care trebuie sa fiti atenti sunt: pierderea rapida in greutate, malnutritia, senzatia de oboseala.

O forma mai severa a hepatitei alcoolice determina simptome cum sunt starea generala proasta, icter (ingalbenirea pielii, cauzata de cresterea nivelului bilirubinei) si, uneori, prin durere in zona ficatului.

Semnele hepatitei cronice

Atunci cand hepatita se manifesta pe o perioada mai lunga de 6 luni, aceasta este diagnosticata ca fiind cronica. In cazul acestei afectiuni, ficatul ramane inflamat chiar si in lipsa altor simptome. Astfel, exista cazuri in care oamenii au hepatita cronica de peste 20 de ani, fara sa primeasca acest diagnostic.

Intrucat cauzele hepatitei cronice sunt multiple (consumul excesiv de medicamente, instalarea virusurilor A, B, C sau D si ficatul gras) simptomele sunt extrem de variate, de la astenie fizica si icter persistent, la reactii automiune aparent necorelate precum: artrita, dureri articulare si leziuni cutanate.

Semnele unui ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatica)

Nivelul crescut al colesterolului si obezitatea constituie doi dintre cei mai importanti factori de risc pentru un ficat cu depuneri excesive de grasime.

Indicatorii la care trebuie sa fiti atenti in acest caz, sunt oboseala excesiva necorelata cu odihna cotidiana, pierderea nejustificata a poftei de mancare si implicit in greutate, precum si durerile abdominale.

Un factor major de risc in cazul steatozei non-alcoolice este si rezistenta la insulina. Aceste semne ale steatozei hepatice sunt insotite de inflamatie, ce semnaleaza momentul in care boala se declanseaza.

Ficatul gras non-aloolic este diagnosticat atunci cand mai mult de 10% din ficat prezinta depuneri adipoase. Aceasta poate progresa spre ciroza si chiar spre hepatocarcinom (cancer al ficatului).

oboseala depresie femeie

Ficatul gras este asociat si cu diabet, hipertensiune, obezitate şi trigliceride crescute in sange, un nivel ridicat al colesteroului daunator si un nivel mic al colesterolului benefic. In tratamentul ficatului gras, primul pas spre vindecare este modificarea alimentatiei, astfel incat corpul sa metabolizeze rapid grasimile ingerate.

Tratamentul steatozei hepatice non-alcoolice se bazeaza in principal pe modificarea stilului de viata, alimentatiei nesanatoase, dar si pe vizite la medic pentru efectuarea unor analize de rutina, in special la femei, unde sindromul ovarelor polichistice este un factor mare de risc corelat cu steatoza hepatica.

Cum ne păstrăm sănatatea ficatului?

Exista câteva modalitati simple, ce ţin de stilul de viata al fiecaruia. Astfel, specialistii recomanda alimentele sanatoase, preparate corect, fructele si legumele foarte bine spalateinainte de a fi consumate, mişcarea zilnica, o dieta bogata in vitamina E si renuntarea la excese de orice fel (alcool, alimentare, medicamentoase etc.).

Cum putem trata probelemele hepatice?

O masura la indemana tuturor pacientilor cu probleme hepatice este mentinerea unei alimentatii bogate in proteine si cu continut scazut de grasimi si glucide, in care consumul de grasimi saturate este inlocuit cu cele nesaturate continute in peste, ulei de masline, nuci.

De asemenea, incorporati in dieta zilnica multe fructe si legume cu rol antioxidant precum sfecla rosie, varza de Bruxelles, conopida sau ardei grasi, ce ajuta si la secretia bilei.

Recomandate sunt si anumite suplimente pe baza de plante, hepatoprotectoare, care protejeaza ficatul de substantele toxice, prin efectul lor antioxidant. De asemenea, acestea stimuleaza procesul de neutralizare a toxinelor, dar si producerea de celule hepatice sanatoase, vindeca leziunile si regleaza metabolismul ficatului.

Foto: Pinterest.com

Comentarii: