REVIEW

6 reguli pentru spălarea lucrurilor negre: Doar așa își vor păstra culoarea originală

Hainele negre nu necesită mai puțină atenție la spălare decât hainele albe sau ușoare. Iată câteva reguli care nu trebuie ignorate:

1. Mașina de spălat

Pentru hainele negre, se aplică regulile standard în procesul de pregătire: hainele sunt întoarse pe dos, buzunarele sunt verificate pentru lucruri, se închid toate fermoarele și nasturii. Tamburul mașinii de spălat nu trebuie să fie încărcat până sus, pentru a clăti bine hainele închise la culoare. Nu lăsați hainele la mai mult de 40 de grade, la temperaturi ridicate pigmentul se spală mai ușor. În timpul clătirii și centrifugării, selectați turații mici.

CITEȘTE ȘI: Hainele negre se decolorează dacă sunt spălate cu apă caldă? Mituri despre spălarea hainelor

2. Detergent

Se recomandă să folosiți geluri speciale etichetate „pentru haine închise la culoare”. Pudrele obișnuite de spălare uscată nu sunt potrivite pentru hainele negre – particulele abrazive spală vopseaua și lasă pete albe. Adevărul este că granulele nu se dizolvă bine în apă călduță și rămân sub formă de dungi albe.

3. Spălați de mână

Lucrurile din mătase, dantelă, lână și negru cu inserții ușoare se spală cel mai bine de mână. Pentru a face acest lucru, umpleți un lighean cu apă caldă, dizolvați detergentul pentru haine negre, scufundați și lăsați în lighean timp de 10-15 minute. Nu puteți freca bucățile de țesătură una de cealaltă, doar mișcările ușoare de apăsare sunt potrivite. În timpul clătirii, în apă se adaugă oțet (5 linguri de oțet trebuie adăugate la 5 litri) pentru a păstra și fixa culoarea.

4. Scapă de dungile albe

Ce trebuie făcut dacă există deja pete albe? Puteți rezolva problema după cum urmează. Dizolvați o lingură de oțet și fulgi de săpun de rufe într-un bol cu apă caldă. Înmuiați lucrurile în lichid timp de 10 minute, scurgeți cu grijă și clătiți de mai multe ori. După această procedură, petele ar trebui să dispară.

5. Uscarea

Lumina directă a soarelui și temperaturile ridicate au un efect negativ asupra țesăturilor negre. Ar trebui să uscați astfel de lucruri departe de aparatele de încălzire, în locuri întunecate. La uscarea la mașină, este de preferat să alegeți cea mai joasă temperatură. Întoarceți hainele pe dos înainte de uscare.

CITEȘTE ȘI: Hainele sunt pline de bacterii și virusuri. Cum să le dezinfectezi dacă nu pot fi spălate la 90 de grade

6. Restaurarea culorii

Dacă hainele sunt spălate și albite, există produse care vor ajuta la restabilirea pigmentului:

  • Cafea – preparați o băutură tare, strecurați-o și lăsați-o la macerat timp de 10-15 minute. Conferă strălucire și o aromă plăcută.
  • Tutun – frunzele uscate (15 g) se pun la aburi cu un litru de apă clocotită, se fierb timp de 15 minute și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se scufundă haina în infuzia rezultată și se lasă 10-15 minute. Clătirea cu balsam de rufe colorate va ajuta la eliminarea mirosului.
  • Oțet – oțetul și apa trebuie să fie în proporții egale, hainele curate trebuie scufundate și ținute cel puțin o jumătate de oră.

Comentarii: