NUTRITIE SANATATE

7 alimente aparent sănătoase care sunt de fapt dăunătoare organismului

7 alimente aparent sănătoase care sunt de fapt dăunătoare organismului. Recomandările pentru o alimentație sănătoasă se schimbă în mod constant, la fel și lista alimentelor sănătoase .

„De exemplu, grăsimile animale, care au fost recent demonizate, sunt astăzi nu numai reabilitate, ci și considerate o componentă necesară a unei alimentații sănătoase (principalul lucru este să se respecte moderația).

Dar există și o tendință opusă: multe produse care erau considerate foarte sănătoase nu mai sunt acum așa”, spune doctorul endocrinolog rus Zuhra Pavlova. Expertul împărtășește, de asemenea, o listă de alimente pe care cu toții le considerăm sănătoase, dar care, de fapt, sunt dăunătoare.

Aceasta include iaurturile de fructe, sucurile și nectarurile, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, muesli, terciul instant, batoanele proteice, produsele fără gluten.

CITEȘTE ȘI: Deși îți plac, s-ar putea să îți facă mai mult rău decât bine: Alimentele care pot provoca infecții ale mucoasei stomacale

7 alimente aparent sănătoase care sunt de fapt dăunătoare organismului

Lapte acru dulce și brânză de vaci (dulce)

Acestea conțin mult zahăr, care elimină toate componentele utile. Sucuri și nectaruri. „Sunt împotriva consumului de sucuri, chiar și proaspăt stoarse. Un pahar conține mult mai multă fructoză decât dacă ai mânca un fruct întreg, dar sucul abia dacă te va sătura. Are puține vitamine și aproape nicio fibră dietetică sănătoasă”, spune Dr. Pavlova.

Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

„Pentru a obține consistența cu care suntem obișnuiți, li se adaugă agenți de îngroșare, emulgatori și alte componente dăunătoare. În majoritatea cazurilor, grăsimile naturale sunt mult mai sănătoase. Iar calciul din alimentele cu conținut scăzut de grăsimi este absorbit mai puțin bine”, subliniază expertul.

Muesli.

„Este mai degrabă un desert și nu este cel mai sănătos. Produsul cumpărat conține multe grăsimi. De asemenea, poate exista și zahăr adăugat. Iar în versiunile ieftine, în loc de fructe confiate se amestecă o imitație de bază de gelatină. Dacă este posibil, preparați singuri muesli-ul”, ne sfătuiește Dr. Zuhra Pavlova.

Terciul instant

„Acestea conțin mult zahăr, potențiatori de aromă și alți aditivi dăunători. Iar din cauza măcinării fine și a fierberii, valoarea nutritivă a produsului este redusă semnificativ. Este mai bine să gătiți terci simplu și să adăugați în el nuci, fructe uscate sau fructe proaspete”, spune endocrinologul.

Batoane proteice

„De fapt, nu vă sfătuiesc să le excludeți complet, dar cu o condiție – numai dacă le consumați cu moderație și le monitorizați compoziția. Gândește-te la produs ca la un desert sau ca la un mic dejun consistent atunci când nu ai timp să mănânci o masă completă. Uneori, însă, proteinele din astfel de batoane nu sunt atât de multe pe cât este indicat, dar în detrimentul acestora, grăsimile și carbohidrații sunt mult mai mulți”, spune endocrinologul.

CITEȘTE ȘI: Ce alimente să nu consumi la masa de seară dacă suferi de hipertensiune

Produse fără gluten

„Glutenul este, de fapt, o proteină vegetală de înaltă calitate. Este important pentru metabolismul nostru (cu excepția cazului în care, desigur, suntem intoleranți). Și este mai mult o modă că toată lumea îl evită acum. De asemenea, v-ați întrebat vreodată ce înlocuiește glutenul – grăsimile și carbohidrații.

Comentarii: