Data viitoare când faci cumpărături, adaugă neapărat pe listă și sparanghelul. Această legumă destul de tânără în bucătăriile românești, este un izvor de vitamine, fibre și antioxidanți, care va da mai multă savoare preparatelor tale.
Ce gust are sparanghelul? Deși are un gust și o textură unice, seamănă puțin cu broccoli și fasolea verde. Absoarbe foarte bine gusturile altor ingrediente, așa că ideal este să-l gătești separat, dar dacă îl combini cu puțin usturoi, unt și zeamă de lămâie, este delicios.
Descoperă, mai departe, tot ce trebuie să știi despre această legumă, de la beneficiile nutritive, până la cum să-l alegi și să-l păstrezi.
CITEȘTE ȘI: Cum se prepară CORECT sparanghelul
Beneficiile nutritive ale sparanghelului
-Este plin de nutrienți, fibre, minerale, antioxidanți și foarte, dar foarte sărac în calorii. Ce îți poți dori mai mult?
-Cu doar 20 de calorii la suta de grame, sparanghelul conține vitamina K, esențială în sănătatea oaselor și coagularea sângelui, acid folic, care reduce semnele de oboseală și este extrem de benefic în sarcină. Vine și cu un plus de magneziu, care ajută la fixarea calciului în oase.
-Este bogat în antioxidanți, cum ar fi vitamina E, glutation, flavonoide, polifenoli sau riboflavină. Toate acestea te protejează de radicalii liberi, reduce stresul oxidativ și întârzie semnele îmbătrânirii.
-Mai mult decât atât, fibrele pe care le conține te ajută la digestie și hrănește bacteriile prietenoase din intestin, ceea ce te va ajuta să ai un tranzit intestinal sănătos. Are efect benefic și asupra tractului urinar și ajută rinichii în procesul de filtrare a impurităților, prevenind infecțiile.
-Potasiul ajută la scăderea tensiunii arteriale, iar dacă nu te-am convins încă, află că te ajută să scazi în greutate și datorită conținutului mare de apă (94%), este diuretic și detoxifiant. Numai vești bune pentru silueta ta.
Beneficiile nutritive ale sparanghelului
Cum alegi corect sparanghelul?
Sparanghelul a început să se planteze și la noi de câțiva ani, așa că îl poți găsi chiar și în piețele cu producători locali, dar și în cele mai multe magazine mari. Îl poți comanda, de asemenea, de la ferme ecologice, dacă vrei să te asiguri că pământul în care a crescut nu conține îngrășăminte și substanțe toxice.
Cu cât sunt mai subțiri tijele de sparanghel, cu atât sunt mai gustoase și culese la timpul potrivit. Cele mai groase au fost lăsate prea mult în pământ și este posibil să aibă o aromă mult mai pronunțată.
În alte țări se găsește și mov sau alb, însă la noi se comercializează cel verde, care are vârfurile ușor violet. Este destul de simplu să îți dai seama dacă este proaspăt, se vede în culoare și se simte la o simplă atingere. Tulpinele trebuie să fie ferme și să nu depășească 15-20% din lungimea totală.
Comentarii:









