NUTRITIE SANATATE

Dacă ai diabet, acesta este micul dejun perfect pentru tine

rd.com

Dacă ai diabet, acesta este micul dejun perfect pentru tine. Milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet. Boala nu poate fi vindecată, dar poate fi prevenită și ținută sub control. Totul depinde de stilul dumneavoastră de viață și de dietă.

Dacă sunteți predispus la boală sau aveți primele semne ale bolii, nu trebuie să săriți peste micul dejun. Dar acesta ar trebui să fie format din produsele potrivite. Nutriționistul Dr. Marina Makisha împărtășește ce include micul dejun perfect pentru această boală.

Dacă ai diabet, acesta este micul dejun perfect pentru tine

„Ouăle sau o omletă pentru micul dejun sunt o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet. Studiile științifice confirmă că consumul de ouă la micul dejun este benefic. Acestea nu conțin aproape deloc carbohidrați rapizi, iar problema cu diabetul este asociată cu o creștere a nivelului de zahăr din sânge din cauza cantității mari de zahăr. Aceasta, la rândul său, provoacă eliberarea de insulină și perturbă funcționarea întregului sistem”, spune expertul.

CITEȘTE ȘI: Tipul de nuci care sunt bune pentru diabetici: Scad colesterolul

O omletă este compusă din proteine și grăsimi, așa că nu are practic niciun efect asupra nivelului de zahăr din sânge. În plus, un astfel de mic dejun este foarte sățios, așa că după el nu există dorința de a mânca ceva dulce sau hipercaloric.

„Pentru a face omleta și mai sănătoasă, puteți adăuga legume precum ardei, roșii, broccoli, conopidă și mazăre verde. De asemenea, puteți servi omleta cu o salată de legume asezonată cu oțet de cidru de mere. Oțetul de cidru de mere încetinește descompunerea carbohidraților, ceea ce face ca aceștia să intre mai lent în sânge, reducând creșterea bruscă a glucozei. Consumul regulat de oțet de mere poate oferi rezultate notabile. Dar lămâia nu are astfel de proprietăți”, împărtășește medicul.

Medicul adaugă că micul dejun nu afectează doar calitatea vieții. Cu o dietă corectă, viața poate fi prelungită cu până la zece ani.

Compoziția și proprietățile benefice ale omletei

Omleta este în esență un fel de mâncare proteică care activează procesele metabolice din organism, creând material de construcție pentru celule (calorizer). Produsul conține colină, vitaminele B, D, precum și minerale utile, cum ar fi cupru, fier, clor și sulf, iod, fluor. Acest complex de vitamine și minerale este capabil să asigure transmiterea în timp util a impulsurilor către terminațiile nervoase, ajută la menținerea flexibilității și elasticității articulațiilor și are un efect benefic asupra funcționării tractului gastrointestinal.

Daunele omletelor

Ingredientele omletei în sine sunt produse care provoacă reacții alergice, împreună pot crește nivelul de colesterol din sânge și pot duce la formarea plăcilor de colesterol. Omleta prăjită în ulei sau grăsime conține substanțe cancerigene care duc la apariția tumorilor maligne.

Omleta pentru pierderea în greutate

Omleta este adesea inclusă în meniul diferitelor diete și metode nutriționale, de exemplu, dieta hipocalorică și dieta cu albuș de ou recomandă gătirea unei omlete. Pentru a obține beneficii maxime, este mai bine să mâncați o omletă în prima jumătate a zilei, ideal pentru micul dejun, pentru a accelera metabolismul.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul cu efect medicinal în ce privește diabetul de tip 2: Cum scade riscul de a face această boală

Pentru a reduce conținutul caloric al unei omlete, o puteți face din albuș de ou, cu adaos de 1 gălbenuș sau fără deloc, folosind lapte degresat sau kefir cu până la 1% grăsime. Modul tradițional de a face o omletă este să bateți ouăle cu sare și lapte, să le turnați într-o tigaie cu ulei încins (unt sau floarea-soarelui) și să le prăjiți până se fierb, cu sau fără capac. Modalități alternative și mai sănătoase sunt gătirea omletei în cuptor, la microunde, la abur sau într-o tigaie, dar fără ulei, ci turnând puțină apă și lăsând-o să fiarbă.

Comentarii: