NUTRITIE

Cum să NU prăjești cartofii: E ca și cum îți otrăvești ficatul dacă faci acest lucru

foodstory.stirileprotv.ro

Cum să NU prăjești cartofii: E ca și cum îți otrăvești ficatul dacă faci acest lucru. Cartofii prăjiți – această garnitură este preferată de tineri și bătrâni, deși se știe că mâncarea prăjită nu este bună nici măcar pentru oamenii complet sănătoși. Dar răul de la cartofii prăjiți devine și mai mare dacă sunt gătiți incorect – se transformă în otravă pentru ficat și sistemul nervos.

Potrivit The Heath Site, studiile confirmă faptul că metoda obișnuită de prăjire transformă felul tău preferat de mâncare într-o otravă periculoasă. Iată ce faci greșit.

Cum să NU prăjești cartofii: E ca și cum îți otrăvești ficatul dacă faci acest lucru

Greșeala #1: Prăjești cartofii până când sunt crocanți.

De ce prăjirea cartofilor până devin crocanți este periculoasă: La temperaturi de peste 120 de grade, alimentele bogate în amidon formează acrilamidă, un agent cancerigen care dăunează ficatului și sistemului nervos. Cu cât pielea este mai închisă la culoare, cu atât concentrația acesteia este mai mare.

CITEȘTE ȘI: De ce cartofii prăjiți sunt un mare pericol pentru sănătate: Boala pe care acest preparat o poate declanșa

Potrivit unui experiment realizat de EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, 2023), cartofii prăjiți conțin de 4 ori mai multă acrilamidă decât cei fierți. Consumul lor regulat crește riscul de ciroză hepatică cu 18% (studiu Journal of Hepatology, 2022).

Greșeala nr. 2: Folosești ulei de floarea-soarelui pentru prăjit

Atunci când prăjești în ulei cu un punct de fum scăzut (170-180 de grade), se eliberează aldehide – toxine care provoacă inflamarea ficatului.

Pentru comparație, punctul de fum al uleiurilor vegetale este după cum urmează:

  • Floarea-soarelui: fumează la 160 de grade, formează aldehide când această temperatură este crescută cu 43%.
  • Ulei de măsline extravirgin: punct de fum la 190 de grade
  • Ulei de avocado: Punct de afumare la 270 de grade, sigur pentru prăjire.

Greșeala nr. 3: Nu înmuiați cartofii

Înmuierea feliilor de cartofi în apă timp de 30 de minute înainte de prăjire va reduce nivelul de amidon, care, la rândul său, va reduce formarea acrilamidei cu 50%.

Care este corect să efectuați această procedură:

  • Tăiați cartofii.
  • Acoperiți-i cu apă rece, adăugați 1 linguriță de sare.
  • Lăsați feliile în apă timp de o jumătate de oră.
  • Uscați-le cu un prosop înainte de prăjire.
  • Presară asta pe cartofii tăi înainte de a-i prăji și vor fi exact ca cei pe care îi primești în restaurante.

Greșeala nr. 4: Reutilizezi uleiul de prăjit

După a doua prăjire, grăsimile trans și radicalii liberi se acumulează în ulei. Acestea distrug celulele hepatice, provocând hepatoza grasă.

Soluția este să prăjești în loturi mici și să schimbi uleiul după fiecare utilizare.

CITEȘTE ȘI: Șapte alimente care pot înlocui cartofii cu succes

Cum să gătești cartofii în siguranță

  • Gătiți în cuptor: Ungeți feliile cu ulei de avocado. Coaceți la 180 de grade timp de 25 de minute. Cartofii gătiți în acest fel conțin cu 65% mai puțină acrilamidă decât cei prăjiți.
  • La microunde: Frecați condimentele dorite în cartofi. Se acoperă cu o cârpă umedă. Gătiți timp de 8-10 minute.

Comentarii: