NUTRITIE SANATATE

Cea mai bună oră la care să iei masa de prânz: Îți poate prelungi viața

Cea mai bună oră la care să iei masa de prânz: Îți poate prelungi viața. Prânzul este a doua masă a zilei, dar nu contează doar ce mâncați, ci și când. Doriți să vă îmbunătățiți sănătatea și să trăiți mai mult? Se pare că tot ce trebuie să faceți este să luați prânzul la o anumită oră, relatează dieteticianul înregistrat Dr. Lina Bakovich.

Cea mai bună oră la care să iei masa de prânz: Îți poate prelungi viața

Dieteticianul autorizat Lina Bakovich spune că factorul cheie de care trebuie să ții cont este propria ta rutină zilnică. Ea explică faptul că ora ideală depinde de nevoile unei persoane: de exemplu, dacă vă treziți la ora 7 dimineața și luați micul dejun la ora 8 dimineața, indicii de foame vor apărea aproximativ patru până la cinci ore mai târziu, în jurul orei 12-13 p.m.

CITEȘTE ȘI: Care este cel mai NEPOTRIVIT moment pentru a lua masa de prânz atunci când vrei să slăbești

Acest obicei de după prânz accelerează metabolismul, scade nivelul de zahăr și îmbunătățește starea de spirit

” Este posibil ca luarea unui prânz devreme (imediat după micul dejun) să contribuie la creșterea foamei mai târziu în cursul zilei și înainte de cină. Acest lucru poate duce la gustări de alimente nesănătoase. Cu toate acestea, consumul unui prânz mai târziu poate duce la săritul peste cină și, prin urmare, la senzația de foame și, în consecință, la o altă gustare înainte de culcare”, spune expertul.

„Dacă doriți să evitați supraalimentarea, ar trebui să planificați când veți mânca și să mâncați la intervale regulate pe parcursul zilei. Planificați-vă prânzul la 4-5 ore după micul dejun, dacă nu puteți mânca mai târziu într-o anumită zi, ar trebui să planificați o gustare sănătoasă între mese. În loc să vă grăbiți sau să mâncați pe fugă, ar trebui să stați jos și să nu vă grăbiți să mâncați. Acest lucru vă va permite să vă digerați mai bine mâncarea și să vă bucurați mai mult de ea”, spune specialistul.

„Trebuie să ne resetăm ceasurile biologice – să mâncăm atunci când corpul nostru are de fapt nevoie de mâncare, nu atunci când avem timp. Cu toate acestea, tipul de alimente pe care le alegeți, precum și mărimea porțiilor, au cel mai mare impact asupra sănătății dumneavoastră”, spune expertul.

CITEȘTE ȘI: O masă rapidă şi săţioasă: Cum prepari cartofii carbonara

Ce include prânzul perfect?

Un prânz sănătos se prepară după următoarea formulă:

  • 30% constă în carbohidrați complecși: paste de grâu dur, pâine integrală și cereale precum cușcuș, orez sălbatic, bulgur, orz perlat sau hrișcă.
  • 30% sunt proteine. Acestea sunt carnea înăbușită, coaptă sau fiartă, peștele slab, fructele de mare. Ficatul și limba, preparate fără prăjire, sunt, de asemenea, opțiuni excelente. Dacă sunt servite corect. Cei care preferă proteinele vegetale pot opta pentru fasole înăbușită.
  • Restul de 40% din farfurie este alcătuit din fibre, ceea ce înseamnă legume. Dar numai cele care nu sunt amidonoase și ideal servite proaspete.

Comentarii: