Ce trebuie să faci dacă aluatul de cozonac nu crește. Majoritatea gospodinelor preferă să pregătească cozonacul acasă pentru Paște. Cu toate acestea, dacă aluatul nu crește, nu intrați în panică – există modalități simple de a obține produse de patiserie parfumate și pufoase pentru masa de sărbătoare.
Dar mai întâi trebuie să știți care sunt motivele posibile pentru acest lucru și să faceți tot posibilul pentru a le evita. Dar chiar dacă aluatul nu crește, există modalități de remediere.
CITEȘTE ȘI: Care este cea mai bună făină pentru a face cozonaci pufoși și delicioși
De ce nu crește aluatul?
Verificați tipul de drojdie și data de expirare a acesteia
Drojdia uscată nedeschisă se va păstra timp de 2 ani, în timp ce drojdia deschisă se va păstra timp de 4-6 luni în frigider sau 6 luni în congelator. Odată ce drojdia ajunge la data de expirare, aceasta va funcționa slab sau nu va funcționa deloc. Este important să știți că unele tipuri de drojdie cresc foarte lent și pot dura câteva ore.
Verificați temperatura camerei
Temperatura ideală pentru creșterea aluatului este de aproximativ 24 de grade cu umiditate ridicată pentru o creștere lentă, uniformă și aromată.
Tipul de făină folosit și tehnica de frământare sunt, de asemenea, importante
Unele făinuri, în special făinurile albe, pot avea niveluri scăzute de gluten sau pot conține aditivi antifungici pe care producătorii îi adaugă la produsul lor. Prin urmare, dacă aluatul nu crește, merită să treceți la o altă marcă de făină și să încercați din nou.
Sarea
Este un ingredient necesar care creează un aluat neted și elastic, dar o cantitate prea mare încetinește acțiunea drojdiei. Adăugați doar cantitatea necesară de sare și adăugați-o la făină la început, nu la apă.
Lăsați aluatul să se odihnească
Nu amestecați aluatul în timp ce crește, mai ales dacă este foarte umed. Majoritatea aluaturilor trebuie să se odihnească timp de 1-3 ore pentru a crește corespunzător.
Ce trebuie să faceți dacă aluatul nu crește?
Puneți aluatul în cuptor
Creșteți temperatura cuptorului la 27-32 de grade. Dacă doriți ca aluatul să crească, măriți temperatura și setați umiditatea la nivelul ideal (75%). Umpleți un vas de copt cu apă clocotită și puneți-l pe cel mai de jos grătar din cuptor. Puneți bolul cu aluat pe grătarul din mijloc, închideți ușa cuptorului și lăsați aluatul să crească.
Alternativ, puteți fierbe o cană de apă în cuptorul cu microunde, apoi puneți bolul cu aluat în cuptorul cu microunde împreună cu apa și închideți ușa.
CITEȘTE ȘI: Cozonac de casă: Rețeta plină de gust și de savoare – Ai grijă când ungi aluatul cu ou
Unii oameni pornesc cuptorul și pun aluatul pe aragaz, acoperindu-l cu o cârpă umedă. Cuptorul menține aragazul cald, iar cârpa umedă asigură umiditatea.
Verificați dacă aluatul este lipicios la atingere
Dacă da, atunci probabil că aluatul nu este frământat suficient de bine. Frământați cu făină suplimentară până când aluatul este neted și mătăsos la atingere și nu se mai lipește de mâini. Lăsați-l să se odihnească și să crească într-un mediu cald și umed.
Comentarii:









