Poate soarele de primăvară să ne ofere suficientă vitamina D? Vitamina D, cunoscută și ca vitamina soarelui, este implicată în numeroase procese din organism. Se estimează că mai mult de jumătate din populația lumii are niveluri insuficiente de vitamina D, iar asociațiile profesionale recomandă suplimente de vitamina D în toate grupele de vârstă.
Vitamina D este inclusă în grupul vitaminelor liposolubile. Acest lucru înseamnă că atunci când o luați sub formă de supliment, trebuie să o faceți cu alimente.
Cu toate acestea, organismul produce 80 până la 90 la sută din vitamina D3 prin piele și doar 10 până la 20 la sută este absorbită prin alimente. Pentru ca organismul să producă vitamina D, este necesară o anumită cantitate de raze UVB, sau lumina soarelui.
CITEȘTE ȘI: Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Alimentul bogat în omega 3 și vitamina D care costă doar 7 lei
Aceste raze penetrează straturile superioare ale pielii înainte de a activa producția de vitamina D3 prin diferite etape intermediare. Dacă organismul primește puțină sau deloc lumină solară, acesta nu poate produce vitamina D, ceea ce se întâmplă iarna sau în lunile octombrie – martie.
Poate soarele de primăvară să ne ofere suficientă vitamina D?
Atunci când soarele strălucește din nou puternic pentru prima dată primăvara, mulți oameni își țin fața la soare, sperând că organismul va începe imediat să producă vitamina D.
Dar sunt razele slabe din primele luni ale anului suficiente pentru a stimula producția? Din păcate, nu. Corpul uman poate produce vitamina D doar până la un anumit punct, indiferent cât de cald pare soarele blând de primăvară. Pur și simplu ne aflăm în zona de căldură nepotrivită.
Ce înseamnă deficitul de vitamina D?
De la mijlocul lunii octombrie până la sfârșitul lunii martie, unghiul la care razele soarelui lovesc pământul este încă prea direct – chiar și la amiază. Motivul este simplu: cu cât unghiul la care razele soarelui lovesc pământul este mai abrupt, cu atât trebuie să treacă mai mult timp prin stratul de ozon. Acest lucru înseamnă că o parte din radiațiile UV se pierd și nu mai există suficiente raze pentru a produce vitamina D. În aprilie, acest unghi începe să devină mai ascuțit.
În general, puteți urma această regulă – dacă umbra dumneavoastră este mai lungă decât înălțimea dumneavoastră, din păcate nu există o producție semnificativă de vitamina D. Pentru ca organismul să producă vitamina D prin piele, unghiul luminii solare deasupra orizontului trebuie să fie de cel puțin 42 de grade.
În plus, cu cât vă îndreptați mai mult spre nord în Europa, cu atât mai scurte sunt intervalele în care unghiul de incidență al soarelui este suficient. Atunci, chiar și în lunile de vară, soarele poate să nu fie suficient de înalt dimineața și seara.
Tipul de piele joacă, de asemenea, un rol
Cantitatea de vitamina D produsă de piele depinde de mulți alți factori, pe lângă perioada anului și latitudinea la care trăim, depinde și de momentul zilei și de pigmentarea pielii.
Cu cât pielea este mai sensibilă la lumina soarelui, cu atât produce mai repede vitamina D. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare și mai puțin sensibilă au nevoie de mai multă lumină solară, în timp ce persoanele cu pielea mai deschisă la culoare au nevoie de mai puțină. Prin urmare, dacă aveți pielea mai închisă la culoare, organismul dumneavoastră începe să producă vitamina D doar atunci când este expus la radiații și mai intense.
Evitați soarele de după-amiază în timpul verii
Vara, în funcție de tipul tău de piele, doar 15 până la 30 de minute de soare sunt suficiente pentru ca organismul să producă suficientă vitamina D, chiar dacă este înnorat.
Pentru ca organismul să producă vitamina D în timpul lunilor de vară, soarele este cel mai bine între orele 11:00 și 15:00 (cel mai ideal moment ar fi, teoretic, în jurul orei 13:00), dar, de dragul sănătății pielii, ar trebui să evitați lumina puternică a soarelui în acest moment, deoarece crește semnificativ riscul de deteriorare a pielii și de cancer.
Nu subestimați soarele și purtați întotdeauna o protecție solară bună. Protecția solară, deși importantă pentru prevenirea cancerului de piele, poate reduce și producția de vitamina D.
CITEȘTE ȘI: Cum e mai bine să iei vitamina D: Pe stomacul gol sau în timpul mesei?
Alimente și suplimente
În timpul verii, este mai sigur să apelați la alte surse ale acestei „vitamine a soarelui”. Aceasta nu se găsește în mod natural în multe alimente, dar o puteți obține din laptele îmbogățit, din cerealele îmbogățite și din peștele gras precum somonul, macroul și sardinele.
Dacă dumneavoastră sau medicul dumneavoastră suspectați că nu consumați suficientă vitamina D, puteți să vă verificați nivelul acestei vitamine în sânge cu ajutorul unui simplu test de sânge și, dacă aveți o deficiență, să o luați ca supliment alimentar.
Ar trebui să discutați întotdeauna despre suplimente cu medicul sau farmacistul dumneavoastră din cauza posibilelor interacțiuni cu medicamentele pe care le puteți lua pentru tratarea afecțiunilor cronice.
Comentarii:









