Cantitatea de lapte care este periculoasă pentru ficat, pentru cei de peste 60 de ani. Consumul excesiv de lapte poate crește riscul de cancer la ficat la persoanele peste 60 de ani, potrivit nutriționistului și gastroenterologului rus Dr. Nuria Dianova. Expertul explică în ce cantități acest produs este cel mai dăunător.
Cantitatea de lapte care este periculoasă pentru ficat, pentru cei de peste 60 de ani
„Cercetările moderne arată că consumul excesiv de lapte (mai mult de trei pahare și jumătate pe săptămână), în special lapte integral (mai mult de 3,6% grăsime), poate crește riscul de cancer la ficat la persoanele peste 61,5 ani.
Acest lucru înseamnă că laptele nu este întotdeauna sănătos, în ciuda recomandării de a bea aproximativ 500 ml de lapte pe săptămână. Pentru a reduce riscurile, ar trebui să renunțați la această băutură”, spune medicul.
CITEȘTE ȘI: De ce să fii atent la cât lapte bei: Efectul pe care îl are asupra colesterolului
Dacă ați decis să renunțați la lapte, expertul vă sfătuiește să reduceți consumul treptat.
„Începeți prin a reduce cantitatea de lapte pe care o beți. De exemplu, înlocuiți laptele obișnuit cu lapte vegetal dimineața sau în cafea. Reduceți treptat cantitatea de lapte din cereale, iaurturi și alte preparate. Încercați și alternative vegetale.
În loc de lapte de vacă, puteți folosi lapte de soia, migdale, ovăz sau orez. Acestea pot fi, de asemenea, sănătoase și delicioase. Este important să alegeți produse fără zahăr adăugat. Încercați să adăugați lapte vegetal în cereale, smoothie-uri sau produse de patiserie. Folosiți unturi din nuci sau semințe de chia pentru un plus de calciu și grăsimi sănătoase. Puteți prepara deserturi delicioase cu lapte vegetal”, adaugă medicul.
Beneficiile laptelui vegetal
Băuturile din plante sunt bogate în vitamine B, care au un efect pozitiv asupra sistemului nervos. Prin urmare, consumul acestor băuturi este deosebit de benefic pentru cei care suferă de insomnie, stres și oboseală cronică.
Datorită conținutului de vitamine B, H, E, calciu, fier, zinc, cupru, siliciu, potasiu, unele tipuri de lapte vegetal sunt benefice pentru piele și unghii. De exemplu, laptele de migdale este bogat în vitamina E, care previne îmbătrânirea pielii. Laptele de susan conține de câteva ori mai mult calciu decât laptele de vacă, ceea ce ajută la întărirea unghiilor și a părului, iar laptele de soia este o sursă valoroasă de proteine și vitamine B.
CITEȘTE ȘI: 9 alimente care au mai mult calciu decât un pahar de lapte
Laptele de ovăz conține mult calciu, mangan, cupru, fier, sodiu, magneziu, vitaminele B, H și E. Hrișca și laptele obținut din ea sunt bogate în rutină (vitamina P) și conțin inulina prebiotică.
Comentarii:









