SANATATE

Cum să știi dacă suferi de intoleranță la gluten: Cinci simptome la care să fii atent

Shutterstock

Cum să știi dacă suferi de intoleranță la gluten: Cinci simptome la care să fii atent. Glutenul este o proteină prezentă în grâu, orz, secară și alte cereale. Se găsește în multe alimente și băuturi obișnuite, inclusiv paste, cereale și bere. Glutenul se găsește și în produse precum vitamine, cosmetice și chiar unele medicamente.

Intoleranța la gluten și boala celiacă

Intoleranța la gluten și boala celiacă sunt două lucruri diferite. Persoanele cu boală celiacă au o reacție autoimună la gluten. Aceasta înseamnă că organismul lor încearcă să combată glutenul ca și cum ar fi un virus.

Această reacție provoacă inflamații și leziuni ale tractului digestiv. Boala celiacă este rezultatul unei anomalii genetice. Persoanele cu boală celiacă au, de asemenea, niveluri ridicate de anumiți anticorpi în sânge, substanțe care combat glutenul.

CITEȘTE ȘI: Ce este glutenul și ce importanță are acesta

Sensibilitatea la gluten și boala celiacă provoacă multe dintre aceleași simptome. Dar persoanele cu sensibilitate la gluten nu au o anomalie genetică sau anticorpi în sânge.

Intoleranța la gluten este o alergie la gluten?

Intoleranța și alergia alimentară nu sunt același lucru. O alergie alimentară, cum ar fi alergia la grâu, apare atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv după consumul unui anumit aliment. Alergia poate provoca mâncărime, vărsături sau dificultăți de respirație. Intoleranța la gluten nu este o alergie la gluten.

Cine suferă de intoleranță la gluten?

Oricine poate avea intoleranță la gluten, deși este mai frecventă la femei. Unele persoane se nasc cu intoleranță la gluten, iar altele o dezvoltă mai târziu în viață.

Cum să știi dacă suferi de intoleranță la gluten: Cinci simptome la care să fii atent

Pe lângă problemele digestive, există o serie de simptome atipice ale intoleranței la gluten care, dacă le aveți, ar trebui să le comunicați medicului dumneavoastră. Medicii enumeră principalele simptome ale intoleranței la gluten.

Schimbări de dispoziție

Pe lângă afectarea digestiei, glutenul afectează și psihicul. Este asociat cu schimbări de dispoziție, anxietate, depresie și hiperactivitate, iar experții spun că simptomele vor fi ameliorate prin simpla eliminare a alimentelor care conțin gluten.

Oboseală constantă

Intoleranța la gluten duce la oboseală cronică și chiar la o scădere a energiei, în special după mese.

Dureri de cap și amețeli

Migrenele sunt, de asemenea, o posibilă apariție, așa cum arată scanările cerebrale ale persoanelor cu boală celiacă. Acestea arată inflamații ale sistemului nervos, care sunt probabil cauza durerilor de cap insuportabile. Această inflamație provoacă amețeli, amorțeli și furnicături în tot corpul.

CITEȘTE ȘI: Alimentația fără gluten: ghid complet pentru o dietă variată și sănătoasă

Modificări hormonale

Inflamația cauzată de intoleranța la gluten pune presiune pe glandele suprarenale și perturbă sistemul endocrin, provocând modificări ale nivelului hormonilor din organism, ceea ce poate cauza infertilitate și cicluri menstruale neregulate.

Mâncărime și erupții cutanate

Când organismul luptă împotriva glutenului pe care nu îl poate digera, poate provoca erupții cutanate și mâncărime pe tot corpul, cel mai frecvent pe spate și pe brațe. Această inflamație este rezultatul producției de anticorpi de către sistemul imunitar, iar modificările pielii pot semăna cu psoriazisul.

Comentarii: