Usturoi: Cum ajută și dăunează sănătății – Ce spun cardiologii. Usturoiul este un produs agresiv care nu este util pentru toată lumea, reamintește cardiologul și farmacologul rus Dr. Svetlana Pavlichenko. Potrivit acesteia, usturoiul nu este numit în zadar unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru întărirea sănătății vaselor de sânge și a inimii. Substanța din leguma picantă – alicina – asigură prevenirea bolilor de inimă.
Beneficiile și efectele negative ale usturoiului
„Usturoiul își datorează mirosul alicinei, un polifenol care conține sulf. Când pătrunde în sânge, alicina participă la sinteza hidrogenului sulfurat, care relaxează pereții vaselor de sânge, contribuind la normalizarea tensiunii arteriale”, a spus cardiologul Pavlichenko.
Medicul notează că alicina se formează atunci când pulpa de usturoi intră în contact cu aerul. Medicul a recomandat să se lase cățeii de usturoi zdrobiți timp de 10 sau 15 minute înainte de a-i folosi la gătit.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în organism dacă mănânci usturoi zilnic
Dr. Pavlichenko adaugă că usturoiul ocupă un loc special printre produsele sănătoase datorită conținutului ridicat de substanțe bioactive.
„Conține peste 40 de componente biologic active cu proprietăți medicinale, inclusiv vitaminele C, B, potasiu și calciu”, spune expertul.
În același timp, consumul de usturoi nu este recomandat tuturor.
„Usturoiul este un produs destul de agresiv, deci nu trebuie consumat pe stomacul gol”, spune specialistul.
Pavlichenko a menționat că leguma poate dăuna membranelor mucoase ale stomacului și esofagului dacă este consumată în mod necorespunzător. Este contraindicată în cazul unor boli gastro-intestinale.
Mai multe despre beneficiile usturoiului
Consumând usturoi zilnic, vă veți proteja suplimentar organismul de Helicobacter pylori, salmonella, streptococi și stafilococi, precum și de agenții patogeni ai unor boli precum tuberculoza, dizenteria, candidoza și herpesul.
Consumul zilnic de usturoi în cazul diabetului (în special de tipul 2) merită o atenție specială. Faptul este că această legumă reduce concentrația de zahăr din sânge cu aproximativ 25% și încetinește procesul de descompunere a insulinei direct în ficat. În plus, prin influența pozitivă asupra vaselor de sânge și arterelor, usturoiul protejează inima diabeticilor de cardiomiopatie și ateroscleroză.
CITEȘTE ȘI: Usturoi sub pernă: Cum ajută la relaxarea sistemului nervos
Usturoiul este considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru tratarea și prevenirea bolilor virale. Conform studiilor, consumul zilnic de usturoi reduce frecvența răcelilor cu peste 60%. Mai mult, pentru cei care nu se tem de mirosul usturoiului, durata medie a unei răceli se reduce cu aproximativ 70% prin consumul regulat de usturoi, raportează The Health.
Comentarii:









