Fructe și legume pe care nu ar trebui să le depozitezi niciodată împreună. Unele produse agricole produc în mod natural etilenă, un gaz care este util în procesul de coacere a anumitor fructe și legume, dar dăunător pentru alte alimente.
Pentru a reduce risipa alimentară și a economisi bani, este important să știți care fructe și legume degajă etilenă și care o absorb. Înțelegând care produse proaspete pot fi depozitate împreună în siguranță și care trebuie depozitate separat, puteți preveni ca merele să capete un gust de ceapă, puteți opri fructele să se coacă prematur și puteți evita acumularea de umiditate care face ca salata verde să devină moale.
Țineți ceapa departe de mere și cartofi
În cele din urmă, înțelegerea tipurilor de produse care pot și nu pot fi depozitate în siguranță împreună va maximiza durata de viață a alimentelor dvs. „În general, nu depozitați fructele sau legumele sensibile la etilenă împreună cu fructele sau legumele care produc mult gaz etilenic”, spune John Adler, vicepreședinte al departamentului de arte culinare la Blue Apron.
CITEȘTE ȘI: Cele mai bune fructe și legume de toamnă pentru inimă
„Probabil cel mai bun exemplu în acest sens este depozitarea cepei împreună cu merele – veți obține mere cu aromă de ceapă! – și, mai frecvent, ceapa împreună cu cartofii. Depozitarea cepei și a cartofilor împreună va accelera procesul de coacere a cartofilor, ceea ce va duce la apariția ochilor și, uneori, a rădăcinilor.”
Acest lucru se aplică și usturoiului, deși cartofii, ceapa și usturoiul trebuie depozitați într-un loc răcoros și întunecat.
Păstrați conopida departe de mere, kiwi și ceapă
Conopida este o legumă care se deosebește de majoritatea fructelor și cepei. „Conopida este foarte sensibilă la etilenă, așa că este mai bine să nu o depozitați în același sertar cu mere, pepeni, kiwi sau ceapă”, spune Adler. Are nevoie de circulație a aerului pentru a rămâne proaspătă, așa că, dacă se află într-o pungă de plastic perforată, nu ezitați să o păstrați intactă.
Dacă conopida dvs. se află într-o pungă de plastic sau compostabilă, asigurați-vă că partea de sus este deschisă, astfel încât să poată respira. Cel mai bine este să o păstrați într-un sertar al frigiderului împreună cu alte legume sau pe un raft. Același lucru este valabil și pentru broccoli, varză și varză de Bruxelles, toate fiind sensibile la etilenă.
Țineți ciupercile departe de alimentele cu miros puternic
Deși, din punct de vedere tehnic, ciupercile nu sunt fructe sau legume, majoritatea dintre noi le considerăm produse agricole și le păstrăm de obicei împreună cu alte produse agricole în frigider. Dar ciupercile noastre iubite sunt predispuse să absoarbă mirosurile alimentelor din apropiere, cum ar fi resturile de mâncare la pachet, așa că aveți grijă să le păstrați în frigider lângă alimente cu miros mai puțin puternic.
În cele din urmă, cel mai bine este să păstrați ciupercile într-o pungă de hârtie; aceasta permite ciupercilor să respire, previne contaminarea și ar trebui să absoarbă și excesul de umiditate pentru a preveni alterarea. Schimbați punga dacă se udă sau se subțiază și asigurați-vă că pungile umede nu sunt în contact direct cu alte produse.
Folosiți sertarul pentru legume
Depozitarea legumelor în sertarul pentru legume este esențială pentru a le prelungi prospețimea. „Cele mai importante lucruri care strică rapid legumele sunt umiditatea excesivă și căldura excesivă, așa că este o idee bună să depozitați legumele în sertarul pentru legume și să vă asigurați că sunt uscate”, spune Adler. Verificați ambele lucruri, spune el, înainte de a pune alimentele în sertarul pentru legume.
CITEȘTE ȘI: Fructe şi legume proaspete un timp îndelungat: Cum ţii la distanţă mucegaiul şi eviţi alterarea prematură
Controlul temperaturii
Adler spune că legumele care trebuie încălzite ar trebui să fie puse în mașină sau în sac pe drumul spre casă de la piață și lăsate să se încălzească la temperatura camerei înainte de a le muta în noua lor casă, în sertarul pentru legume. Acest lucru asigură că legumele nu vor condensa atât de repede și nu vor face restul frigiderului umed și stricat.
Reducerea umidității
„Legumele verzi trebuie spălate, uscate bine și apoi depozitate cu straturi de prosoape de hârtie [între frunze] pentru a preveni deteriorarea cauzată de condens”, spune Adler.
Comentarii:









