Cine NU ar trebui să mănânce miere când este răcit. Mierea este considerată unul dintre cele mai bune antibiotice naturale. Este consumată mai ales în cazul răcelilor, pentru ameliorarea durerilor de gât. Dar se pare că această practică poate avea un efect negativ pentru un anumit grup de persoane. Medicul rus Nadezhda Chernyshova explică în ce cazuri mierea nu poate ajuta, ci mai degrabă poate dăuna chiar și în cazul unei răceli.
Când nu trebuie să consumați miere în cazul unei răceli?
După cum observă specialistul, mierea naturală conține componente antibacteriene și antiinflamatorii, care au, în general, un efect benefic asupra mucoasei bucale. Cu toate acestea, acest remediu prezintă riscuri. Principalul pericol îl reprezintă posibile iritații și reacții alergice.
CITEȘTE ȘI: Cum să îți dai seama dacă mierea este adevărată: Trucul simplu cu apă pe care îl poți folosi
„Mierea poate agrava durerile de gât din cauza polifenolilor pe care îi conține. Când membrana mucoasă este slăbită, mierea poate provoca iritații suplimentare și poate agrava tusea”, explică dr. Chernyshova.
Medicul adaugă că persoanele cu diabet trebuie să fie deosebit de atente. Acestea trebuie să monitorizeze strict cantitatea de miere consumată și să ajusteze doza de medicamente hipoglicemiante pentru a evita creșterea glicemiei.
Cine altcineva nu ar trebui să consume miere?
Medicul nu recomandă consumul acestui produs de către copiii cu vârsta sub trei ani, deoarece există o probabilitate mare de alergie.
Persoanele cu probleme hepatice, tensiune arterială ridicată, hipertensiune, obezitate ar trebui să se abțină de la consumul acestui produs (sau să-i reducă la minimum consumul). Consumul excesiv (mai mult de trei linguri pe zi) poate provoca disfuncții ale pancreasului.
Medicul a numit și cea mai utilă miere
Potrivit expertului, mierea de hrișcă este considerată cea mai utilă, în special pentru persoanele cu hipertensiune și anemie.
„Se distinge prin culoarea sa maro intensă, bogată, cu o ușoară nuanță roșiatică. Această miere este bogată în fier, ceea ce o face deosebit de utilă pentru persoanele care suferă de anemie. De asemenea, este bogată în antioxidanți și aminoacizi și ajută la întărirea vaselor de sânge. Mierea de hrișcă ajută, de asemenea, la normalizarea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune”, explică expertul.
CITEȘTE ȘI: Este afectată glicemia atunci când consumi miere? Ce spun medicii
Pentru a alege miere de înaltă calitate, nutriționistul recomandă să se acorde atenție în primul rând consistenței acesteia – ar trebui să fie densă.
„În plus, mierea adevărată are întotdeauna o aromă intensă. De exemplu, mierea de hrișcă are o aromă acidulată, ușor iodată, în timp ce mierea de tei este parfumată, emanând mirosul florilor”, observă specialistul.
Comentarii:









