NUTRITIE SANATATE

Diabetul și cartofii: Sunt permiși sau nu?

saga.co.uk

Diabetul și cartofii: Sunt permiși sau nu? Cartofii sunt printre cele mai populare legume din țara noastră. Cele mai populare rețete de gătit sunt la cuptor, piure, prăjiți și fierți. Fiecare dintre aceste metode de gătit oferă rezultate excelente și foarte gustoase.

Dar cartofii conțin carbohidrați complecși, care sunt interziși pentru diabetici . Indicele glicemic al cartofilor face ca această legumă să fie un carbohidrat dăunător.

Dacă indicele glicemic al unui aliment este peste 70, atunci acel aliment crește teribil nivelul zahărului din sânge. Indicele glicemic al cartofilor este între 58 și 111. Indicele glicemic al unui cartof fiert este 78, în timp ce cel al unei legume fierte este 87. Cu toate acestea, deoarece cartofii sunt o legumă foarte populară, ei nu sunt considerați nocivi atâta timp cât nu sunt serviți prăjiți.

CITEȘTE ȘI: Ce cartofi să consumi dacă suferi de diabet: Nu duc la creșterea glicemiei

Indicele glicemic și diabetul

Experții explică faptul că organismul funcționează optim atunci când nivelul zahărului din sânge este constant și nu fluctuează la extreme. Când zahărul din sânge scade la niveluri scăzute, o persoană devine letargică și foarte flămândă.

Dacă nivelul zahărului din sânge este prea ridicat, creierul îi spune pancreasului să secrete mai multă insulină. Insulina menține echilibrul zahărului din sânge prin transformarea excesului de zahăr în grăsime. Cu cât nivelul zahărului din sânge este mai ridicat, cu atât mai multă insulină va fi secretată, ceea ce va scădea prea mult zahărul din sânge.

Prin urmare, atunci când o persoană consumă alimente cu un indice glicemic ridicat, aceasta experimentează un val de energie ca urmare a conținutului ridicat de zahăr și apoi un val de letargie ca urmare a acumulării de grăsime. Acest lucru stimulează foamea și dorința de a mânca mai mult. Diabeticii sunt expuși unui risc mai mare în acest sens, deoarece organismul lor nu poate procesa insulina secretată de pancreas.

Cartofii, superputerea nutrițională

În ciuda faptului că cartofii au un indice glicemic ridicat, aceștia oferă beneficii nutriționale și de sănătate foarte bune. Cartofii sunt o sursă foarte bună de vitamina B6 și potasiu, vitamina C, mangan, fosfor, niacină, fibre și acid pantotenic.

Cartofii dulci, în special, sunt mult mai bogați în nutrienți. Au un conținut ridicat de vitamine A, C și B6, dar și de antioxidanți, fier și fibre. Cartofii dulci au un indice glicemic mai scăzut, ceea ce este o veste foarte bună pentru diabetici.

Rețete sănătoase pentru diabetici

Experții recomandă diabeticilor să mănânce cartofi fierți și copți. Chipsurile de cartofi sau piureul de cartofi trebuie evitate complet.

Cel mai bun mod de a consuma cartofii este combinându-i cu condimente și ierburi aromatice, cum ar fi coriandru, oregano, boia, salvie, cimbru, rozmarin, busuioc etc.

Cartofii pot fi, de asemenea, gătiți împreună cu legume bogate în fibre, care încetinesc digestia și evită fluctuațiile de zahăr. Cartofii trebuie consumați cu coajă, care conține cea mai mare parte a vitaminelor, fierului, calciului, potasiului etc.

CITEȘTE ȘI: O lingură este suficient: Ce să pui în apa în care fierb cartofii pentru a evita să devină prea fierți

Porția potrivită de cartofi

Cartofii, și în special cartofii dulci, pot fi consumați de diabetici, atâta timp cât se ține cont de cantitate sau porție. Experții precizează că doar un sfert din farfurie în timpul unei mese ar trebui să conțină alimente bogate în carbohidrați. Dacă cantitatea depășește această limită, atunci aceste alimente vor provoca ravagii în organism.

Diabeticii nu trebuie să evite complet cartofii, atâta timp cât aleg cantitatea potrivită și metoda de preparare.

Citeste mai mult
Comentarii: