Alimentele care îți întăresc sistemul imunitar pe timpul iernii: Sunt bogate în antioxidanți, fibre și previn constipația. Este sezonul sărbătorilor, al gripei și al tuturor lucrurilor care vin odată cu ele. Odată cu scăderea temperaturilor și începerea sezonului festiv, apar și germenii care pândesc în întuneric.
Majoritatea oamenilor se confruntă cu nasul curgător, răceli și senzația constantă că sunt la un pas de a se îmbolnăvi. Cum poți ține boala la distanță în această iarnă? Consumând alimentele potrivite.
Într-un videoclip pe Instagram, Suman Agarwal, nutriționist format la Oxford și expert certificat în fitness, a împărtășit o listă de alimente care pot ajuta la întărirea imunității și la protejarea împotriva bolilor.
„Acestea sunt alimentele care vă întăresc imunitatea, vă mențin energia constantă și vă protejează de infecțiile comune de iarnă, așa că asigurați-vă că le aveți în farfurie în fiecare zi”, a spus ea. Să aruncăm o privire.
CITEȘTE ȘI: 7 alimente care reduc eficient balonarea
Frunze verzi de muștar
Consumați legume verzi, în special frunze de muștar. Aceste legume mici se află în fruntea listei lui Agarwal cu alimente de iarnă. „Sunt bogate în antioxidanți precum A, C și K. Sunt foarte bune pentru imunitate și sănătatea inimii, deoarece au un conținut natural ridicat de fibre, ajută la digestie și previn constipația”, a spus ea.
Frunzele de muștar aparțin familiei Brassicaceae. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Agricolă din Nanjing a descoperit că legumele crucifere, inclusiv broccoli, varza, varza crețată și frunzele de muștar, conțin o varietate de fitonutrienți.
Studiul, publicat în revista Horticulture Research, a descoperit că glucozinolații, vitaminele, carotenoizii, fenolii și mineralele esențiale pot reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare și alte afecțiuni cronice.
Semințe de susan
Un alt ingredient de bază în bucătărie, semințele de susan, utilizate atât în preparate dulci, cât și sărate, sunt un superaliment. „Semințele de susan sunt termogenice, ceea ce înseamnă că generează în mod natural căldură în organism. Au cel mai ridicat conținut de calciu dintre toate semințele – 975 mg în doar 100 de grame”, a spus ea.
Un raport al unei reuniuni din 2012 a American Heart Association a constatat, de asemenea, că uleiul de susan era asociat cu o reducere semnificativă a tensiunii arteriale și cu îmbunătățirea nivelului colesterolului.
Curcuma proaspătă
Potrivit nutriționistei, curcuma, un condiment popular utilizat în bucătăria asiatică, este, de asemenea, un superaliment de iarnă. Ea a menționat că acest condiment galben „este bogat în antioxidanți, are proprietăți antiinflamatorii și stimulează imunitatea”.
CITEȘTE ȘI: Cele mai bune cinci alimente care scad colesterolul: Pot înlocui carnea în totalitate
O analiză din 2023 a mai multor studii a constatat că turmericul conține mai mulți compuși bioactivi care îmbunătățesc sănătatea intestinului și sistemul imunitar. Agarwal a dezvăluit că îi place să adauge turmeric în ceaiul ei. „Ceaiul meu de iarnă este preparat cu ghimbir ras și curcuma, poate o jumătate de linguriță, și adaug puțină miere și lămâie. Acest ceai de iarnă reduce gazele și balonarea și este una dintre cele mai bune băuturi antiinflamatorii pe care le poți consuma iarna”, a spus ea.
Comentarii:
Vezi această postare pe Instagram










