NUTRITIE

Este sau nu recomandată? Ce efect are zacusca de vinete asupra sănătății

retete.unica.ro

Se încing grătarele în august și prin multe gospodării miroase a vinete coapte. Salatele cu vinete sunt un deliciu, dar cea mai iubită este zacusca de vinete. Dacă îți place și ție, află că nu este doar gustoasă. Este și sănătoasă! Și iată de ce!

Este mult de muncă să pregătești delicioasa zacusca de vinete, să coci și să cureți toate legumele de care ai nevoie, să le toci și apoi să le călești la tigaie.

Zacusca preparară în mod tradițional, doar cu legume bune și ulei de floarea soarelui este mult mai sănătoasă decât ar părea, chiar dacă rețeta necesită și cantități mari de ceapă prăjită. Dacă folosești o cantitate mai mică de ulei, nu trebuie să te temi de numărul de calorii.

CITEȘTE ȘI: Satisfacţia propriei munci: Cum pregăteşti cea mai delicioasă zacuscă de fasole

De ce este sănătoasă zacusca de vinete

Zacusca de pregătește din vinete și gogoșari copți pe grătar sau la jar. Se pot folosi și ardei capia, dar gogoșarii sunt mai dulci și mai cărnoși. Multe gospodine coc aceste legume în tavă la cuptor, ceea ce nu este deloc rău pentru păstrarea nutrienților și vitaminelor intacte.

Oricum ar fi coapte, vinetele și ardeii păstrează o bună parte din substanțele nutritive sănătoase. Ele conțin o cantitate mare de fibre, la care se mai adaugă și cele din ceapă. Pe de altă parte, substanțele amărui din vinete și gogoșari stimulează digestia și circulația și previn absorbția de colesterol rău. Cele două legume au un conținut mare de apă, și procente semnificative de potasiu, magneziu, vitamina A și vitamina C, care nu se distrug în totalitate la copt.

Cum să faci o zacuscă mai dietetică

Rețetele clasice menționează cantități destul de mari de ulei pentru zacuscă. Se folosesc 750 ml de ulei la 3 kg de vinete și 1 kg de ceapă. Cu toate acestea, poți reduce cantitatea de ulei la 400 -500 ml și poți suplini cu bulion de roșii mai consisent.

Este foarte important să nu prăjești aceste legume pentru a face zacusca, ci să le coci pe grătar, în mod tradițional. Sunt multe gospodine care folosesc gogoșarii cruzi și îi prăjesc odată cu ceapa. Dar zacusca nu va fi la fel de gustoasă și de bună, iar riscul să fermenteze în borcane este mare.

CITEȘTE ȘI: Şi tu poţi face o delicioasă zacuscă de vinete! Reţeta de 100 de ani care nu dă greş

Gogoșarii trebuie și ei copți și bine curățați de coajă, tocați ca și vinetele și apoi adăugați în ceapă, după ce ai înăbușit-o bine cu ulei.

Cum vinetele, ardeii și ceapa nu conțin grăsimi, cantitatea moderată de ulei pe care o folosești la zacusca de vinete nu crește riscul de îngrășare. Ai grijă doar să nu adaugi zahăr!

Comentarii: