SANATATE

Absența acestei vitamine din corp produce daune neurologice și psihice. Care sunt persoanele mai expuse

ziaruldesanatate.ro

Carența acestei vitamine ne destabilizează organismul. Se pot produce daune neurologice și dezvolta psihoze și demență!

Vitamina aceasta este implicată în formarea celulelor roșii din sânge, care ajută la crearea și reglarea ADN-ului. Trebuie să știm care sunt cele mai bune surse și să avem grijă să nu ne lipsească.

Carența vitaminei B12 este foarte periculoasă, spun medicii. Consecințele pot fi dramatice. Apar simptome neurologice care sunt, din păcate, ireversibile, potrivit doctorulzilei.ro. De asemenea, această insuficiență predispune la un mai mare risc de a dezvolta psihoze, manie, dar și demență.

CITEȘTE ȘI: Îți amorțesc mâinile și picioarele? Este un semn că îți lipsește o vitamina importantă

Vitamina B-12 este cea mai dinamică

Vitamina B-12 este cea mai dinamică din punct de vedere structural și se găsește în produsele din carne, putând fi produsă numai prin sinteză de fermentație bacteriană.

Dacă nu consumi însă produse de origine animală obligatoriu ai nevoie de suplimente și de alimente precum pește, carne, ouă și produse lactate.

Persoanele cu vârsta peste 14 ani, de pildă, trebuie să consume zilnic mai mult de 2,4 micrograme (mcg) de vitamină B-12, iar adolescenții și adulții cu vârsta peste 14 ani, 2,4 micrograme (mcg) de vitamină B-12 pe zi. Femeile însărcinate ar trebui să asigure consumul de 2,6 mcg, iar cele care alăptează, 2,8 mcg.

Dacă ai o dietă sănătoasă, în mod normal nu ar trebui să te confrunți cu o deficiență de vitamina B12.

În caz contrar, în lipsa acestei vitamine vei priva organismul de o funcționare normală a creierului, dar și a sistemului nervos.

Și, să nu uităm, B-12 este, de asemenea, implicată în formarea celulelor roșii din sânge ajutând la crearea și reglarea ADN-ului.

De altfel, metabolismul fiecărei celule din organism depinde de vitamina B-12, pentru că ea joacă un rol important în sinteza acizilor grași și producția de energie.

Vitamina B-12 ajută organismul să absoarbă acidul folic

În același timp, vitamina B-12 permite eliberarea de energie ajutând organismul să absoarbă acidul folic.

Fără vitamina B-12, corpul uman, care produce milioane de celule roșii din sânge în fiecare minut, nu le poate multiplica în mod corespunzător, „producția de globule roșii” fiind serios afectată dacă nivelul vitaminei B-12 scade.

Vorbim de apariţia anemiei, dar şi de depresie, confuzie, probleme de memorie şi asta chiar şi în situaţia în care nivelurile de B-12 sunt doar puțin mai scăzute decât cele normale.

CITEȘTE ȘI: Vitamina de care depinde fiecare celulă din corp: În ce alimente se găseşte

Alte manifestări ale lipsei aceste vitamine

În lipsa acestei vitamine este foarte posibil să ai şi alte manifestări, precum constipație, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate.

În cazul unor simptome care se intensifică vorbim deja de modificări neurologice, cum ar fi amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

Găsim vitamina B în carne, porc, vită, miel, pasăre de curte, dar şi în şuncă, ouă, peşte, lactate, lapte, brânză, iaurt, ouă şi drojdie.

Comentarii: