Acest pește ieftin are cele mai multe omega-3. Peștele roșu este considerat un exemplu de alimentație sănătoasă și o sursă majoră de acizi grași omega-3 valoroși. Cu toate acestea, se dovedește că acest lucru nu este întotdeauna adevărat, mai ales când vine vorba de prepararea sa, relatează nutriționista rusă Dr. Galina Anokhina.
Experta indică peștele ieftin care este campion în ceea ce privește conținutul de acizi grași omega-3 valoroși, iar acesta nu este somonul sau păstrăvul.
Peștele ieftin, bogat în acizi grași omega-3: Macrou
Profesoara și nutriționista-gastroenterologul Galina Anokhina a spulberat mitul popular despre conținutul ridicat de omega-3 din peștele roșu și a indicat o alternativă accesibilă, dar mult mai sănătoasă, care ar putea surprinde chiar și susținătorii unui stil de viață sănătos.

„Respectarea principiilor alimentației sănătoase nu înseamnă a mânca doar produse scumpe și supraevaluate”, spune medicul.
CITEȘTE ȘI: Felurile de pește care nu sunt atât de sănătoase pe cât credeai: Ce să eviți să mănânci
Mulți oameni consideră peștele roșu „promovat” ca fiind principala sursă de acizi grași omega-3. Totuși, potrivit Dr. Anokhina, acest lucru nu este în întregime adevărat.
„Dacă prăjiți un file de pește roșu, acizii grași omega-3 din acesta vor fi distruși. Prin urmare, este mai bine să îl consumați sărat, de preferință pește ușor sărat, care nu are multă sare”, spune medicul.
Cu toate acestea, expertul recomandă alegerea macroului sau a heringului ca o alternativă sănătoasă și mult mai ieftină la somonul scump și supraevaluat.
Se pare că heringul conține mai mult acid docosahexaenoic (un tip de omega-3) decât peștele roșu. Acest lucru face ca heringul obișnuit să fie un adevărat campion în ceea ce privește conținutul acestor acizi grași valoroși.

Conținutul caloric al unui aliment nu este principalul indicator al beneficiilor sale pentru sănătate, potrivit expertului. De asemenea, medicul observă că alimentele cu un conținut caloric mai scăzut pot fi mai puțin sănătoase decât cele care conțin mai multe calorii, dar au o valoare biologică mai mare.
CITEȘTE ȘI: Pescarii dezvăluie: Cum să recunoști instantaneu peștele proaspăt din magazin
„Ar trebui să fiți atenți nu la câte calorii are un produs, ci la câte substanțe diferite se află în 100 de grame de produs”, explică medicul.
„Vorbim despre micro- și macroelemente, vitamine, fibre, care de fapt hrănesc organismul și îi susțin funcțiile. De exemplu, dacă luăm pâine albă sau o brioșă. Există carbohidrați, poate fibre, poate unele minerale. Cu siguranță există multă sare. Și, de asemenea, grăsimi foarte sărace în compoziție. Pâine, clătite etc. Recomand și lavash armean – nu se adaugă grăsimi”, împărtășește medicul.
Comentarii:









