NUTRITIE SANATATE

Acestea sunt cele mai bune alimente pentru o vezică biliară sănătoasă, mănâncă cel puțin 2 dintre ele în fiecare zi

doc.ro

Vezica biliară, cunoscută și sub numele de bilă, este situată lângă ficat. Aceasta ajută organismul să proceseze alimentele cu ajutorul bilei secretate de ficat. Dacă există o problemă, bila curge prin canalele de la ficat către intestinul subțire.

În unele cazuri, calculii biliari întăriți se transformă în cancer, așa că trebuie monitorizați și îndepărtați. Spre deosebire de alte organe vitale, puteți duce o viață complet împlinită fără vezica biliară, motiv pentru care este permisă îndepărtarea chirurgicală.

Consumul anumitor alimente poate îmbunătăți afecțiunea, în timp ce altele o pot înrăutăți. Sănătatea vezicii biliare este direct legată de abținerea de la alimente grase, carne roșie, alimente bogate în colesterol sau alcool.

CITEȘTE ȘI: Plantele care curăță perfect ficatul și bila

Cele mai bune alimente pentru vezica biliară

Mănâncă multe fructe și legume proaspete, fără colesterol și bogate în nutrienți. Acest lucru va asigura o pierdere în greutate lentă, dar constantă, spre deosebire de dietele cu grăsimi cu acțiune rapidă, care stresează vezica biliară.

În acest sens, cele mai utile sunt roșiile, ardeii, dovleacul, cireșele și afinele.

Uleiul de măsline, de in și de rapiță

Cercetătorii sugerează că consumul de grăsimi mononesaturate din uleiul de măsline, uleiul de canola și acizii grași omega-3 care se găsesc în semințele de in pot ajuta la reducerea riscului de apariție a calculilor biliari, informează Healthline. Însă mecanismul acestui proces trebuie studiat cu ajutorul unor studii suplimentare.

Înlocuirea grăsimilor obișnuite de gătit cu ulei de măsline sau introducerea semințelor de in în alimentație nu este o idee rea.

Ulei de ficat de cod

Studiile arată că uleiul de pește ajută persoanele cu niveluri ridicate de trigliceride și furnizează organismului acizi grași omega-3 antiinflamatori. Mai important, uleiul de pește îmbunătățește, de asemenea, golirea vezicii biliare, ceea ce, la rândul său, îi permite acesteia să funcționeze mai eficient.

Alimente bogate în fier

Studiile efectuate pe animale au arătat că deficitul de fier este asociat cu un risc crescut de apariție a calculilor biliari pigmentați. Consumați cereale integrale, legume cu frunze de culoare verde închis și alge. În acest fel, veți preveni acumularea de colesterol în organism, care poate supraîncărca vezica biliară.

Alimente bogate în fibre

Alimentele bogate în fibre reduc riscul de apariție a calculilor biliari. Fibrele ajută sistemul digestiv în ansamblul său și, în consecință, reduc nivelul colesterolului din sânge.

Nu uitați cerealele integrale, lintea, fasolea și legumele bogate în fibre, precum broccoli, varza de Bruxelles și anghinarele.

Nuci

Mănâncă multe nuci pentru a îmbunătăți sănătatea vezicii biliare. Arahidele, precum și nucile, cum ar fi migdalele sau nucile, funcționează foarte bine.

CITEȘTE ȘI: Alimentele de care ai nevoie pentru a scădea colesterolul: Scad absorbția acestuia de către organism

Turmeric

Efectele sale hepatoprotectoare și antioxidante oferă un beneficiu în plus pentru dieta ta.

Cu toate acestea, aveți grijă dacă luați anticoagulante, folosirea prea mult turmeric, care are aceleași proprietăți, poate fi periculoasă.

Comentarii: