NUTRITIE

Ai grijă la alimentele depozitate în congelator: Cât le poți ține fără să se deterioreze – Carnea contează cel mai mult

Foto: Pinterest.com

Ai grijă la alimentele depozitate în congelator: Cât le poți ține fără să se deterioreze – Carnea contează cel mai mult. Înghețarea alimentelor a devenit un confort pentru cei mai mulți dintre noi. Și nu doar un confort ci și o modalitate de a economisi timp și bani.

Ai grijă la alimentele depozitate în congelator: Modalitatea corectă de înghețare a alimentelor

Indiferent de tipul de congelator pe care îl ai – fie că este vorba despre un congelator orizontal sau vertical – principiile de bază pentru înghețare rămân aceleași:

Răcirea înainte de înghețare

Evită înghețarea alimentelor fierbinți, deoarece aceasta poate ridica temperatura congelatorului și afecta alte alimente. Împarte alimentele în porții mai mici pentru a accelera procesul de răcire.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în gospodărie: De ce să pui o monedă în congelator

Ambalare corespunzătoare

Înfășoară alimentele în mod corespunzător sau pune-le în recipiente etanșe. Acest lucru previne „arsura de congelator”, care poate deshidrata alimentele, afectându-le calitatea, potrivit Safefood.

Porționarea realistă

Congelează alimentele în porții potrivite pentru a evita dezghețarea unei cantități prea mari când ai nevoie doar de o parte mică.

Etichetare și datare

Etichetează clar alimentele și adaugă data la care au fost înghețate pentru a ține evidența timpului de păstrare.

Cât de mult timp pot fi păstrate alimentele la congelator și care e temperatura potrivită

Pentru a menține calitatea și siguranța alimentelor, este important să cunoști duratele recomandate pentru înghețarea fiecărui tip de aliment:

  • Carne crudă (rulade, fripturi, felii etc.): 4-12 luni
  • Legume: Până la 12 luni
  • Fructe: Până la 6 luni
  • Pâine: Până la 3 luni
  • Lapte: Până la 1 lună

Alimentele pe care nu e indicat să le congelezi

Există anumite alimente care nu sunt potrivite pentru înghețare, deoarece își pierd textura sau calitățile organoleptice:

  • Legume și fructe cu conținut mare de apă: Castraveți, salată, pepene roșu – devin lăptoase și moi.
  • Ierburi moi: Pătrunjel, mărar – vor deveni maro.
  • Sosuri pe bază de ou sau lapte: Maioneza sau alte sosuri pe bază de ou sau lapte se vor strica în congelator.

CITEȘTE ȘI: E vremea vinetelor: Cât de sănătoase sunt vinetele puse la congelator

Sfaturi suplimentare pentru utilizarea eficientă a congelatorului

  • Verificarea periodică a congelatorului: Asigură-te că congelatorul tău funcționează la temperatura optimă de -18°C și că nu există acumulare excesivă de gheață.
  • Procesarea corectă a legumelor proaspete: Blancharea și înghețarea ulterioară a legumelor proaspete poate păstra textura și nutrienții acestora pentru o perioadă mai îndelungată.

Înghețarea este o tehnică valoroasă pentru stocarea alimentelor, oferind o modalitate convenabilă de a păstra prospețimea și calitatea alimentelor pentru o perioadă mai lungă.

Comentarii: