SANATATE

Ai grijă la igiena urechilor! Greşelile pe care trebuie să le eviţi

Ceara din urechi sau cerumenul este, de fapt, o substanţă produsă de corpul nostru pentru a proteja urechea. Rolul său este unul foarte important: lubrifiază, iar împreună cu firele de păr împiedică pătrunderea firelor de praf, a murdăriei sau a insectelor mici în urechea internă.

Fără cerumen nu doar că am avea o permanentă senzaţie de mâncărime, ci şi urechile noastre ar fi în pericol. Urechea are un mecanism propriu de autocurăţare, astfel că odată ce această substanţă şi-a produs efectul, ea „călătoreşte” spre exterior, excesul de ceară fiind eliminat, potrivit adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Dureroasele infecţii ale urechii, tratate fără antibiotic: Şase remedii naturale

Cum păstrezi urechile curate

Când faceţi duş, este suficient să spălaţi pavilionul urechii şi, eventual, intrarea în canalul auditiv, cu apă şi săpun şi să ştergeţi cu blândeţe cu un prosop.

Feriţi-vă de beţişoarele de urechi, care nu vor face decât să împingă ceara spre interior, mărind riscul formării unui dop, susţine medicul ORL Anamaria Matioc. Mai mult decât atât, precizează specialistul, orice obiect introdus în ureche poate răni pielea conductului auditiv sau poate perfora timpanul.

„Este recomandat să lăsăm urechea în pace. Acest organ este prevăzut de la natură cu un mecanism de auto-curăţare, care va împinge în afară cerumenul mai vechi şi îl va înlocui cu unul proaspăt produs. Ceara din urechi este benefică şi curăţarea ei în totalitate poate fi contraproductivă”, explica doctorul.

Ce faci dacă simți că ai urechea înfundată

În situaţiile în care vă confruntaţi cu durere, aveţi senzaţia de ureche înfundată ori a prezenţei unui corp străin în ureche, sau auziţi un vâjâit în ureche, este posibil să vi se fi format un dop de ceară.

CITEȘTE ȘI: Îți crește păr în urechi? Este printre primele simptome ale unei boli grave

În acest caz, puteţi încerca un spray auricular care va ajuta la dizolvarea si eliminarea dopului sau următorul remediu la domiciliu: cu ajutorul unei pipete, picuraţi câţiva stropi de ulei mineral sau peroxid de hidrogen în interiorul urechii pentru a înmuia ceara. După o zi sa două, cu o seringă cu bulb spălaţi cu apă caldă în canalul urechii, apoi înclinaţi capul în lateral, pentru a lăsa totul să se scurgă.

Dacă metoda nu se dovedeşte a fi eficientă şi simţiţi în continuare disconfort, apelaţi la medicul ORL. Cu ajutorul otoscopulul, el va examina canalul auditiv extern pentru a vedea dacă este blocat de acumularea de cerumen.

Comentarii: