REVIEW

Ai grijă la reţetele medicale! Greşelile care pot avea consecinţe grave

interakt.md

Conform revistei medicale BMJ Case Reports, o pacientă a spitalului din Glasgow a ajuns în urgențe după ce a folosit medicamentul greșit. Ea a luat de la farmacie o cremă numită Vitaros în loc de ceea ce trebuia să folosească pentru ochii ei uscați, respectiv VitA-POS.

CITEȘTE ȘI: Descoperire a psihologilor: Cât eşti de predispus la depresie iarna, în funcţie de culoarea ochilor

Femeiii i-au fost prescrise antibiotice, lubrifianți și steroizi, după ce a spus că vede încețoșat și i se umflaseră ochii de la folosirea unei creme cumpărate pe rețetă de la farmacie. În urma acestui caz, Institutul de Oftalmologie Tennent, din Glasgow, a cerut medicilor să fie mai atenți când prescriu un tratament și să scrie mai citeț, iar farmaciștilor să fie mai atenți când descifrează rețetele.

CITEȘTE ȘI: De ce ni se înroșesc ochii

Dr Magdalena Edington a declarat pentru BMJ că: „Greșelile la prescriere sunt destul de dese, iar medicamentele cu nume asemănătoare cresc riscul de erori. Cu toate acestea, este ceva rar întâlnit ca nimeni, inclusiv pacientul, medicul curant sau farmacistul care eliberează rețeta să nu pună la îndoială prescrierea unui medicament destinat disfuncției erectile pentru o femeie, care cu atât mai mult, avea pe rețetă și alte medicamente asociate problemelor oculare. Pacienta a fost apoi tratată pentru mici arsuri chimice oculare și a răspuns pozitiv noului tratament.”

Comentarii: