SANATATE

Ai grijă la trigliceride: Ce îți apare pe piele când valoarea lor este prea mare

jurnalgiurgiuvean.ro

Ai grijă la trigliceride: Ce îți apare pe piele când valoarea lor este prea mare. Trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi grași care se regăsesc în organismul uman, fie în sânge, fie în ţesutul adipos.

Sursa acestora este dată în mare parte de grăsimile din alimentele pe care le consumăm, 95% dintre toate grăsimile alimentare fiind trigliceride. Atunci când nivelul trigliceridelor creşte peste nivelul de 150 mg/dl, apare afecţiunea numită hipertrigliceridemie (HTG).

Potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, când trigliceridele se acumulează într-o cantitate mare în ţesutul gras, apare obezitatea sau supraponderea, iar când se acumulează în cantitate mare în sânge, apare hipertrigliceridemia.

CITEȘTE ȘI: La ce să fii atent când îți faci analizele de sânge: Factorii care pot influența negativ rezultatele

Hipertrigliceridemia este asimptomatică de obicei, până când trigliceridele sunt peste 1000-2000 mg/dl, potrivit doctorulzilei.ro.

Ai grijă la trigliceride: Ce îți apare pe piele când valoarea lor este prea mare

1. Manifestari dermatologice

Xantoamele eruptive (pete de cca.1-4 mm in diametru inconjurate de un halou rosiatic) sunt descoperite cind trigliceridele sunt peste 1000 mg/dl. Sunt mai proeminente pe spate, fese, piept si extremitatile proximale. Leziunile sunt determinate de acumularea de chilomicroni ( particule microscopice lipoproteinice, bogate in trigliceride, prezente in sange dupa digestia grasimilor absorbite la nivelul intestinului subtire) si dispar gradat cind trigliceridele sunt mentinute sub 1000 mg/dl.

2. Manifestari gastrointestinale

Daca este prezenta pancreatita sau sindromul chilomicronemiei pacientul acuza durere epigastrica sau in cadranul drept superior, alaturi de sensibilitate la palpare. Mai sunt descrise ficatul marit si rar splina marita. Acesti pacienti au trigliceridele peste 2000 mg/dl si o anamneza cu multiple episoade de durere abdominala, cu greata, varsaturi sau dispnee.

3. Manifestari oftalmologice.

Nivelul de trigliceride peste 4000 mg/dl determina o conditie cunoscuta drept lipemia retinalis, in care examinarea fundoscopica arata vasele de singe ale retinei de aspect laptos.

4. Manifestari neurologice.

Pierderi de memorie, dementa si depresie au fost raportate la pacientii cu sindrom de chilomicronemie.

Care sunt cauzele creşterii lor

Anumite obiceiuri de zi cu zi, pot determina creșterea valorii trigliceridelor din sânge. De exemplu, o alimentație care conține grăsimi sau carbohidraţi în exces, o viaţă sedentară, care nu include cel puțin 30 de minute de mișcare sau sport zilnic, contribuie la un nivel al trigliceridelor de peste 150 mg/dl – valoarea normală a acestora. De asemenea, consumul de alcool în cantități reduse, însă în mod repetat, precum și consumul de alimente din făină albă și cu un conținut mare de zahăr, ne pot expune riscului de hipertrigliceridemie.

CITEȘTE ȘI: Ce recomandă Mihaela Bilic atunci când vine vorba de analizele de sânge

Ce e de făcut

Specialiștii ne recomandă ca zilnic să încercăm să consumăm alimente care conțin grăsimi sănătoase, mono și polinesaturate. Câteva astfel de alimente sunt măslinele, fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic) sau uleiul de rapiță. Totodată, acizii grași Omega-3, care se află în preparatele din pește, pot ajuta la echilibrarea valorii trigliceridelor.

Comentarii: