NUTRITIE

Aliaţii sănătăţii în sezonul rece: TOP 10 fructe care ţin bolile la distanţă

howudish.com

In sezonul rece poate parea mai greu sa ne luam din alimentatie aportul necesar de vitamine si minerale, dar adevarul e ca piata ne ofera si iarna o multime de fructe cu proprietati benefice pentru organism.

Citricele, in mod special, sunt excelente in aceasta perioada, fiind bogate in vitamina C, care contribuie la prevenirea racelilor. Cum la inceput de an ne dorim sa avem si mai multa grija de silueta, multe dintre fructele specifice iernii contribuie si la acest aspect, consumate mai ales ca gustari.

Mai jos am pregatit o lista cu 10 dintre cele mai intalnite si folositoare fructe de pe piata. Ideal este ca gustarile dintre mese sa fie formate dintr-un singur tip de fructe, insa nu te impiedica nimeni sa faci si exceptii: toate fructele enumerate au gusturi care se potrivesc intre ele si pot forma o super satioasa salata de fructe!

Portocale

Lupta impotriva radicalilor liberi, sunt cele mai puternice surse de vitamina C si ajuta sistemul imunitar sa se mentina la cote optime. In plus, coaja rasa de portocale contine hesperidina, care scade valoarea colesterolului si creste presiunea sanguina. O poti consuma pentru aroma deosebita in diverse deserturi si chiar in cerealele de la micul dejun.

CITEȘTE ȘI: Citeşte înainte de a merge la cumpărături! Cum te asiguri că alegi fructele de calitate

Kiwi

Au si mai multa vitamina C decat portocalele, dar si vitamina E si o serie de polifenoli, avand astfel si un puternic rol antioxidant. Bogate in zinc si magneziu, potasiu si fibre, fructele de kiwi ajuta si la sanatatea si aspectul frumos al parului, pielii si unghiilor.

Banane

Bogate in potasiu, substanta benefica bunei functionari a inimii, bananele ajuta si la absorbtia calciului, precum si la cresterea nivelului de dopamina si serotonina, luptand astfel impotriva depresiei.

Rodii

Rodiile au din belsug potasiu si vitamina C, insa au ca bonus fata de celelalte fructe mult mai putine calorii si o aroma specifica ce le face usor de adaugat atat in bauturi, cat si in mancaruri sanatoase si deserturi. O singura ceasca de samburi de rodie contine cantitatea necesara de vitamina C pentru intreaga zi, iar polifeonlii pe care acest fruct ii contine contribuie si la reducerea riscului de cancer.

Grepfrut

Stiai ca exista grepfrut alb, galben, roz sau rosu? Indiferent de culoare, are foarte putine calorii si o multime de nutrienti, ajuta la imbunatatirea sistemului digestiv si la aspectul placut al tenului, creste energia si ajuta si in dietele de slabire.

Lamai

Excelent stimulent pentru ficat, bogate in antoxidanti si vitamina C, lamaile contribuie la detoxifiere, ajuta la slabire si la combaterea simtomelor de raceala. Un pahar cu apa calda si suc de lamaie baut pe stomacul gol, dimineata, are o multime de beneficii asupra sanatatii intregului organism. In plus, alcalinizeaza corpul, asa ca, in cazul in care nu ai intoleranta, e foarte important sa gasesti o metoda prin care sa iti placa sa le introduci in alimentatie.

Ananas

Ideal in diete, ananasul contine vitaminele A si C, are efect diuretic si e un bun antioxidant. Este un bun adjuvant in digestie si se poate folosi si pentru combaterea balonarii, prin continutul unei substante numite bromelaina. Contine si mangan, excelent pentru sanatatea oaselor.

Mere

Merele sunt o sursa de fibre solubile ce contribuie la vitaminizare, dar si la detoxifiere. Pectina pe care o contin le face ideale in diete de slabire, pentru ca reduce colesterolul. Antoxidantii contribuie la prevenirea bolilor respiratorii si inflamatiilor. In plus, sunt bogate in minerale, contin si ele vitamina C, vitamina A, potasiu, fosfor, calciu si fier.

CITEȘTE ȘI: Cantitatea ideală de Vitamina C: Câte fructe şi legume trebuie să consumi zilnic

Pomelo

Pomelo face parte tot din familia citricelor si, pe langa vitamina C, contine proteine si fibre, dar si substante hranitoare, ca potasiul si fierul. Are putine calorii, asa ca poti profita de faptul ca se gaseste pe piata mai ales in sezonul rece si il poti consuma crud, pe post de gustare. Adaugat ca ingredient in diverse preparate, pomelo devine de obicei amarui, asa ca e bine sa il adaugi spre finalul prepararii.

Mandarine

Bogate in antioxidanti, dar si in vitamina C, ca toate citricele, dealtfel, mandarinele ajuta la producerea colagenului, previn depunerile de colesterol si ajuta sistemul imunitar. Ca si lamaile, mandarinele ajuta si la alcalinizarea organismului.

Comentarii: