NUTRITIE SANATATE

Alimentele amare sunt esențiale pentru sănătate: Efectul pe care îl au asupra ficatului

manifestbonvivant.com

Andivele, ridichile, năsturelul sau curcuma nu prea se regăsesc într-o dietă obișnuită. De ce? Oamenii le evită pentru că sunt amare. Însă ele îndeplinesc o funcție importantă în dieta noastră. Nutriționiștii spun că există motive importante pentru care ar trebuie să le incluzi în dietă.

Alimentele amare purifică ficatul

Legumele amare își datorează gustul compușilor chimici precum sulful care activează funcționarea ficatului. Ficatul este unul din organele cele mai complexe din corp, cu mai mult de 200 de funcții cunoscute, iar una din activitățile sale cele mai intense este de a curăța corpul de toxine.

Astfel, stimularea dezintoxicării ficatului determină purificarea întregului corp și te ajută să slăbești, potrivit dr Catalin Luca.

CITEȘTE ȘI: Ce să nu mănânci dacă ai probleme cu stomacul: Accentuează durerea și gazele din intestine

Alimentele amare ajută la scăderea în greutate

Alimentele amare, datorită efectelor asupra ficatului, ajută la digerarea și metabolizarea mai bună a grăsimilor. Aceasta înseamnă că digestia consumă mai multă energie și că există mai puțină grăsime reziduală în intestine după consumarea hranei.

Datorită acestei calități specifice, de exemplu, anghinarea este foarte recomandată pentru pierderea în greutate.

Stimularea pe care o produce gustul amar în gură pregătește corpul pentru producția de acizi gastrici. Astfel, stomacul este mai pregătit pentru digerarea alimentelor, pentru a le dizolva și a extrage tot ce e mai bun din nutrienții acestora.

Alimentele amare sunt bogate în nutrienți

Experții în nutriție avertizează că este mai bine să începem masa cu un aliment amar și să introducem treptat alimente către gustul dulce. Nu este întâmplător faptul că desertul se lasă la finalul mesei și este chiar mai bine dacă trec câteva minute între penultimul fel de mâncare și desert.

În plus, alimentele amare sunt bogate în nutrienți precum fier, calciu și vitamina C, printre altele, pe care corpul le va absorbi.

Alimentele amare ajută la controlul apetitului

Papilele noastre gustative și implicit percepția noastră asupra gusturilor se modifică în mod constant. Adulții tind să perceapă mai bine gusturile decât copiii, dar la bătrânețe se pierde o parte din sensibilitatea gustului. Cea mai bună modalitate de a stimula gustul este încercând alimentele din toată gama de gusturi.

Însă în plus, atunci când consumăm alimente amare ne amplificăm percepția asupra acestor gusturi și ne diminuăm sensibilitatea față de dulciuri; în consecință, interesul față de dulciuri se reduce.

Această calitate este recunoscută de Ayurveda. Gusturile amare ne ajută să ne controlăm apetitul. Gusturile amare, în cazul copiilor și a mamelor care alăptează ajută la îmbunătățirea percepției gustative și la combaterea neofobiei în mod natural.

CITEȘTE ȘI: De ce să nu arunci coaja de la usturoi: Cum este folosită de unii bucătari în a da o aromă preparatelor

Alimentele amare stimulează metabolismul

Multe alimente amare conțin polifenoli și substanțe fitochimice. Ele stimulează sistemul imunitar, care ne mențin plini de energie și reduc afecțiunile cauzate de stres.

Știința nutriției încă nu cunoaște cum funcționează exact acești micronutrienți în corpul nostru, însă se știe că sunt o cheie pentru energizarea organismului și combaterea bolilor.

În plus, vegetalele amare sunt pline de minerale și sunt ușor absorbite de corp.

Alimentele amare sunt antioxidante

Diverse studii medicale au revelat faptul că alimentele amare sunt bogate în antioxidanți care combat radicalii liberi din corp. Așa cum se știe, alimentele antioxidante acționează la nivel celular, neutralizând acizii care se generează în organism (sau pe care îi ingerăm). Mulți dintre acești antioxidanți ajută de asemenea la realizarea funcțiilor importante din corp, precum menținerea echilibrului sistemului nervos, reducerea inflamațiilor, controlul sistemului hormonal sau digerarea grăsimilor.

Comentarii: