NUTRITIE SANATATE

Alimentele bogate în vitamina B: Ajută la buna funcționare a sistemului nervos

endocrineweb.com

Alimentele bogate în vitamina B: Ajută la buna funcționare a sistemului nervos. Vitamina B este unul dintre cei mai importanți micronutrienți care contribuie semnificativ la sănătate. Organismul are nevoie de un aport zilnic de vitamina B, motiv pentru care alimentele bogate în vitamina B sunt esențiale în dietă.

Un total de opt vitamine fac parte din grupul vitaminelor B. Vitaminele B au numeroase efecte asupra menținerii sănătății și bunăstării – de la producția de energie, funcționarea normală a sistemului nervos, reglarea activității hormonale, sănătatea mentală până la sănătatea inimii, a sistemului imunitar, a părului și a pielii.

Alimentele bogate în vitamina B: Ajută la buna funcționare a sistemului nervos

Fiecare dintre ele are propria sa sarcină și adesea se completează reciproc, participând la mii de procese din organism, inclusiv producția de energie, creșterea celulară și transmiterea impulsurilor nervoase. Ele sunt necesare pentru funcționarea normală a sistemelor cardiovascular, imunitar și digestiv, precum și pentru sănătatea pielii, părului și unghiilor.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care te vindecă: Reduc inflamația în două săptămâni

Organismul nu poate produce singur vitaminele B, așa că este necesar să le consumați zilnic prin alimentație.

Vitamina B1 – tiamina

Este crucială pentru procesarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor în organism, precum și pentru funcționarea sistemelor cardiovascular și nervos. Surse: organe (ficat), ouă, carne, cereale integrale, legume cu frunze verzi, nuci, mazăre, fasole, alune.

Vitamina B2 – riboflavina

Este de asemenea necesară pentru producerea de energie din carbohidrați, grăsimi și proteine, precum și pentru respirație, vedere și creștere. Se găsește în principal în produsele lactate, ouă și carne, dar surse bune sunt și legumele cu frunze verzi, cerealele integrale și nucile (migdale, alune, nuci).

Vitamina B3 – niacina

Este extrem de importantă pentru obținerea energiei din glucoză, pentru producerea hormonilor, precum și pentru funcționarea sistemului nervos, cardiovascular și digestiv. Surse: drojdie, produse lactate, ouă, carne de pasăre, pește, leguminoase, nuci.

Vitamina B5 – acid pantotenic

Este direct implicată în producerea de energie și este, de asemenea, importantă pentru starea de spirit și nivelul echilibrat al colesterolului din sânge. Se găsește în drojdie, ficat, pește, carne, ouă, cereale integrale, legume și fructe.

Vitamina B6 – piridoxina

Este extrem de importantă pentru imunitate, producția de celule sanguine și hormoni, precum și pentru funcționarea creierului și a „ceasului biologic”. Surse: organe comestibile (în special ficat și rinichi), curcan, ton, drojdie, banane, stafide, spanac, soia, ouă, lapte, cartofi.

Vitamina B7 – biotina

Este necesară pentru metabolismul carbohidraților, proteinelor, grăsimilor și aminoacizilor, precum și pentru creșterea celulară. Surse: drojdie, subproduse, gălbenuș de ou, ciuperci, banane, alune, morcovi, conopidă.

Vitamina B9 – acid folic

Este esențială pentru sinteza ADN-ului, ceea ce înseamnă construirea tuturor celulelor noi, deci este deosebit de importantă în timpul sarcinii. Este implicată în formarea eritrocitelor (celulele roșii din sânge) și este importantă pentru funcționarea sistemului cardiovascular. Se găsește în principal în legumele cu frunze verzi, leguminoase, citrice, cereale integrale și carne.

CITEȘTE ȘI: Care sunt alimentele cele mai bogate în minerale

Vitamina B12 – cianocobalamina

Este de asemenea implicată în sinteza ADN, precum și în crearea globulelor roșii și a proteinelor. Este importantă pentru activitatea celulelor nervoase și a dispoziției, precum și pentru funcționarea sistemului cardiovascular. Surse: pește și fructe de mare, carne, lapte și produse lactate, ouă.

Colina și inozitolul sunt incluse în vitaminele B, deși nu sunt vitamine în structură, ele sunt implicate în mod similar în metabolism și în transmiterea impulsurilor nervoase. Colina se găsește în ouă, soia, grăsimi animale, fulgi de ovăz și legume. Sursele de inozitol includ alimente animale, cereale integrale și legume.

Comentarii: