NUTRITIE SANATATE

Alimentele care au grijă ca ficatul tău să nu se îmbolnăvească – Cum îl ajută să se regenereze

griffinandrow.com

Fiindcă ficatul are rolul de a procesa toxinele, toate ingredientele și alimentele mai puțin sănătoase îl pot afecta direct, chiar mai mult decât o fac în cazul altor organe. În același timp, sunt alimente care îi oferă mai multă „putere” să protejeze organismul.

Iată ce ar trebui să mănânci dacă îți dorești un ficat sănătos pentru toată viață!

Legumele verzi

Salată verde, spanacul, rucola, andivele, sparanghelul, pătrunjelul, țelina frunze, castraveții, broccoli, dovlecelul, varză de Bruxelles, kale, etc, toate acestea conțin antioxidanți de cea mai bună calitate care ajută la protejarea și regenerarea celulei hepatice.
Serviți întotdeauna o salată generoasă la mesele principale care conțin carne sau brânză, pentru a scădea absorbția grăsimilor, recomandă doc.ro
Cu cât mai mult verde în farfurie, cu atât mai mulți antioxidanți!

Fructele de pădure

Fragii, murele, zmeura, coacăzele, căpșunile, măceșele, etc conțin fitonutrienți de calitate care ajută la protecția ficatului de atacul radicalilor liberi formați ca urmare a agresiunilor toxinelor din mediul înconjurător asupra celulei hepatice.
Serviți fructele la micul dejun, ca gustări între mese, ori pe post de desert, în loc de „ceva dulce”, pentru reenergizare.
ATENȚIE însă, nu mâncați fructe seară, după ora 18.00, deoarece se depun până dimineață sub formă de grăsime pe ficat!

CITEȘTE ȘI: Cum poți crește aportul de Omega-3: Suplimentul care are grijă de inima și ficatul tău

Semințe, oleaginoase

Semințele de orice fel (în, susan, mei, chia, dovleac, floarea soarelui, etc) precum și fructele oleaginoase – alunele, nucile, migdalele, fisticul, alături de avocado și măsline constituie surse excelente de grăsimi omega de calitate, care ajută la regenerarea celulei hepatice.
Pot constitui gustări excelente care taie foamea, dar, ATENȚIE LA CANTITATE, au peste 500 calorii/100 g. Nu depășiți 50 grame pe zi!
Alegeți-le de asemenea întotdeauna crude, pentru că, prin prăjire se oxidează și își pierd toate grăsimile bune, devenind chiar nocive.

Pește gras

Consumați de minim 2 ori pe săptămână pește gras de tipul somonului, macroului, păstrăvului sau heringului ori ficat de pește.
Conține acizi graşi omega 3 care protejează organele interne.
Alegeți să consumați peștele alături de o garnitură generoasă de legume proaspete sau gătite la abur.

Cacao, cafea

Alegeți că băutură energizantă și antioxidantă în același timp, o cană de cacao pe care să v-o preparați din cacao pudră cu grăsime redusă, lapte degresat și îndulcitor natural de tipul stevia.
Optați pentru ciocolată neagră la gustări, în loc de alte tipuri de bomboane și ronțăieli, dar atenție la cantitate. Ciocolata neagră îngrașă cel puțin la fel de mult precum orice alt tip de ciocolată, așadar nu depășiți 20 de grame pe zi.
Pentru efectul antioxidant al cafelei, se recomandă 1-2 cești zilnic. Evitați cafeaua turcească, deoarece poate crește nivelul grăsimilor din sânge. Alegeți cafeaua la filtru simplă, fără zahăr, miere sau alt tip de îndulcitori pe bază de zahăr. Dacă aveți probleme cu tensiunea, alegeți cafeaua decofeinizată.

Ce alte alimente sunt benefice pentru ficat?

Grapefruitul

Grapefruitul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi antioxidanți principali găsiți în grapefruit sunt naringenina și naringina. Mai multe studii pe animale au descoperit că ambele ajută la protejarea ficatului de leziuni. Se știe că efectele protectoare ale grapefruit-ului apar în două moduri – prin reducerea inflamației și protejarea celulelor.

Studiile au arătat, de asemenea, că acești antioxidanți pot ajuta la reducerea dezvoltării fibrozei hepatice, o afecțiune dăunătoare în care se acumulează țesut conjunctiv excesiv în ficat. Acest lucru rezultă de obicei din inflamația cronică.

Mai mult, la șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, naringenina a scăzut cantitatea de grăsime din ficat și a crescut numărul de enzime necesare pentru arderea grăsimilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea acumulării excesului de grăsime. În cele din urmă, la șobolani, s-a demonstrat că naringina ajută la îmbunătățirea capacității de a metaboliza alcoolul și de a contracara unele dintre efectele negative ale acestuia.

Afine și merișoare

Afinele și merișoarele conțin ambele antocianine, care sunt antioxidanți care conferă fructelor de pădure culorile lor distincte. Ele au fost, de asemenea, legate de multe beneficii pentru sănătate. Mai multe studii pe animale au demonstrat că merișoarele și afinele întregi, precum și extractele sau sucurile lor, pot ajuta la menținerea ficatului sănătos.

Consumul acestor fructe timp de 21 de zile a protejat ficatul de leziuni. În plus, afinele au ajutat la creșterea răspunsului celulelor imune și a enzimelor antioxidante. Un alt studiu a constatat că tipurile de antioxidanți găsiți în mod obișnuit în afine au încetinit dezvoltarea leziunilor și a fibrozei, care este dezvoltarea țesutului cicatricial, în ficatul șobolanilor.

În plus, s-a demonstrat că extractul de afine inhibă creșterea celulelor canceroase ale ficatului uman, în studiile pe eprubetă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă acest efect poate fi replicat la om.

Dacă introduci aceste fructe de pădure în dieta ta, te vei asigura că ficatul tău este aprovizionat cu antioxidanții de care are nevoie pentru a rămâne sănătos.

CITEȘTE ȘI: Doctorul Mencinicopschi avertizează: Ce îți îmbolnăvește ficatul – Nu e vorba despre grăsimi

Strugurii

Strugurii, în special strugurii roșii și violet, conțin o varietate de compuși vegetali benefici. Cel mai cunoscut este resveratrolul, care are o serie de beneficii pentru sănătate.

Multe studii pe animale au arătat că strugurii și sucul de struguri pot aduce beneficii ficatului. Studiile au descoperit că pot avea diverse beneficii, inclusiv reducerea inflamației, prevenirea daunelor și creșterea nivelului de antioxidanți. Într-un studiu de mici dimensiuni, suplimentarea cu extract de sâmburi de struguri timp de 3 luni a ajutat la îmbunătățirea funcției hepatice.

Cu toate acestea, deoarece extractul de sâmburi de struguri este o formă concentrată, este posibil să nu observi aceleași efecte din consumul de struguri întregi. Sunt necesare mai multe studii înainte de a lua extract de sâmburi de struguri pentru a promova sănătatea ficatului. Cu toate acestea, gama largă de dovezi rezultate din studii pe animale, dar și unele studii umane sugerează că strugurii sunt un aliment foarte benefic pentru ficat.

Comentarii: