NUTRITIE SANATATE

Alimentele care iau răceala cu mâna: Luptă împotriva virusurilor întărind sistemul imunitar

Foto: Pinterest.com

Alimentația este una dintre cele mai puternice arme la care putem recurge în lupta cu multe boli. Răceala poate fi combătută mai ușor dacă în meniul zilnic sunt incluse anumite alimente și dacă se respectă câteva alte îndrumări. Așadar, ce să mănânci când ești răcit?

Toată lumea se confruntă cu câte o răceală din timp în timp, dar știai că există unele alimente care te pot ajuta să scurtezi durata răcelii și să gestionezi mai ușor simptomele? Dacă te întrebai ce să mănânci când ești răcit, ți-am pregătit o listă cu alimente pe care să le iei în calcul în această situație.

Ce să mănânci când ești răcit?

Nu doar citricele îți pot fi de ajutor în combaterea răcelii, ci și alte alimente:

Citricele și kiwi-ul: vitamina C este ingredientul de interes

Citricele sunt aliatul ideal în viroze datorită aportului mare de vitamina C pe care îl aduc organismului, deși este indicat să consumi citrice și când nu ești răcit, pentru a contribui la o stare bună de sănătate, recomandă doc.ro.

Portocala, poate cea mai populară citrică în țara noastră, este recomandată în cazul răcelilor și stărilor febrile pentru că stimulează sistemul imunitar, care va lupta mai eficient împotriva acestor afecțiuni. Se poate consuma ca atare sau sub formă de smoothie, dar este de evitat în cazul în care ai gâtul iritat. Și fructul de kiwi este foarte bogat în vitamina C, un fruct mediu oferind cam 80% din doza zilnică necesară.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul care funcționează la fel ca un antinevralgic: Combate răceala și tusea, calmează durerile reumatice

Sfecla roșie: vitamine și antioxidanți

Sfecla roșie poate fi consumată sub multe forme, iar această versatilitate, împreună cu mixul de substanțe nutritive și bioflavonoide, oferă un aliat eficient împotriva răcelii și chiar a gripei. Rădăcina este partea cea mai consumată a sfeclei roșii. Din două kilograme de sfeclă roșie poți obține prin stoarcere suc care să îți ajungă trei zile. Acest suc de sfeclă trebuie băut la temperatura camerei, indiferent dacă încă ești răcit sau te afli în perioada de convalescență.

Usturoiul: mai mulți anticorpi

Cunoscut încă din Antichitate, usturoiul este folosit în tratamentul naturist al multor boli, datorită influenței benefice pe care o are asupra sistemului imunitar. 2-3 căței de usturoi îți vor desfunda nasul și sinusurile, iar substanțele active din compoziția usturoiului va face front comun cu sistemul tău imunitar în lupta contra virusurilor din corp.

Mierea: pachet nutritiv generos

Am mai vorbit de miere și cu alte ocazii, deoarece acest produs natural conține un pachet generos de vitamine, minerale, proteine, carbohidrați și enzime active greu de ignorat atunci când te interesează să fii cât mai sănătos. Mierea se poate consuma ca atare sau în ceaiuri și siropuri (o linguriță pe zi, deoarece are multe calorii), iar în caz de răceală satisface nevoia organismului de substanțe nutritive și susține sistemul imunitar, ceea ce duce la o recuperare mai rapidă.

Ardeiul iute: mai mult decât un condiment

Oricât de bine ar merge cu o ciorbă, ardeiul iute este mult mai mult decât un simplu condiment. Ardeiul iute este bogat în capsaicină, o substanță naturală care fluidizează mucusul și oferă acea senzație de desfundare și respirație ușurată atunci când ai nasul înfundat. Atenție, totuși, în cazul în care ai gâtul iritat, deoarece consumul de ardei iute în acest caz îți poate înrăutăți starea.

Ghimbirul: un antiviral puternic

Unul dintre cele mai puternice remedii naturiste pentru răceală, ghimbirul se remarcă prin proprietățile sale antiinflamatorii și antivirale. Consumul de ghimbir întărește sistemul imunitar dar ajută și digestia, iar în caz de răceală și gripă, este foarte indicat consumul de ghimbir în combinație cu ceai de lămâie și miere sau cu supe de pui.

CITEȘTE ȘI: Metoda simplă a unui doctor de a scăpa de răceală: Nu implică medicamente

Afinele: izvor de antioxidanți

Pe lângă faptul că vă pot feri de răceli și gripe, afinele ajută la reducerea perioadei pe care se extinde o răceală. Dintre toate fructele de pădure, afinele au cel mai mare conținut de antioxidanți, deci sunt cele mai eficiente pentru combaterea răcelii. Asta nu înseamnă că murele, coacăzele sau zmeura trebuie ignorate. Pentru efecte maxime, încercați să consumați un mix din aceste fructe – astfel, vă veți feri de virusuri.

Pătrunjelul: cocktail de vitamine și minerale

Pătrunjelul este una dintre ierburile aromatice cu cel mai mare conținut de vitamina C și antioxidanți, iar mixul de vitamine și minerale din compoziție îl transformă într-un cocktail de sănătate. Deși probabil nu l-ai fi luat în calcul când te gândeai la ce să mănânci când ești răcit, pătrunjelul este un aliment la care poți apela cu încredere atunci când vrei să scapi mai repede de răceală.

Comentarii: