NUTRITIE SANATATE

Alimentul medicament: Scade riscul bolilor nervoase și întărește imunitatea

eggs.ca

Medicament bun la toate. Ouăle sunt folosite încă din Antichitate de chinezi şi egipteni. Dacă în urmă cu 4.000 de ani, tratau astmul bronşic şi infertilitatea, în prezent, sunt folosite în terapia bolilor renale, în diete şi cure de slăbire, afecţiuni hepatice, cardiace şi gastrice.

Îmbunătățesc memoria și ajută la fixarea calciului în oase

Chiar şi copiilor le sunt indicate, pentru că întăresc imunitatea şi ajută la fixarea calciului în oase, iar, în timpul examenelor, îmbunătăţesc memoria.

Albuşul de ou este o proteină completă, pentru că nu conţine nici lactoză, nici colesterol sau alte grăsimi, ci foarte multe vitamine şi minerale (niacină, riboflavină, magneziu, potasiu), potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Un ou pe zi, pentru o inimă bună! Specialiștii lămuresc misterul colesterolului și de ce nu trebuie să renunțați la ouă

Un consum ponderat de albuş reduce cu 60-70% riscul de boli metabolice, care pot deregla buna funcţionare a glandelor (hipofiza, tiroida, glandele suprarenale). În plus, conferă o stare de bună dispoziţie.

“Conţinutul de acid glutamic din albuşul de ou este o permanentă sursă de vitalitate a scoarţei cerebrale, scăzând riscul de boli nervoase şi de apariţie a psihozei. Acidul glutamic este esenţial în susţinerea tuturor funcţiilor sistemului nervos. Pentru că este puternic alergen, nu este recomandat copiilor mai mici de 2 ani”, precizează medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.

Oul, medicament bun la toate

Gălbenuşul de ouă este cel care conţine colesterol, de aceea nu trebuie să mâncaţi mai mult de două pe zi. Este recomandat celor care suferă de gastrită, ulcer, eneterocolită şi alte probleme digestive, dar interzis celor care au litiază biliară, diabetul zaharat, ateroscleroză şi hipercolesterolemie.

CITEȘTE ȘI: Combinaţia care face minuni în corp: De ce trebuie să mănânci ouăle alături de salată

Oul nu cade greu la stomac, din contră, se digeră foarte uşor dacă este proaspăt. Cu cât este gătit mai mult, cu atât va fi mai greu de digerat. Oul fiert moale se digeră în întregime după o oră-două, oul fiert tare sau omleta, după trei ore. Medicii recomandă oul fiert tare, mai ales celor care ţin regim alimentar de slăbire, pentru că se digeră mai greu şi amână senzaţia de foame. Ouăle prăjite nu sunt recomandate, conţin compuşi toxici şi sunt greu de digerat.

Comentarii: