SANATATE

Apariția vânătăilor – indiciul unei boli grave sau al lipsei unor vitamine. La ce să fii atent

teotrandafir.com

Uneori, cauza unei vânătăi este clară, dar alteori vânătăile apar fără un motiv aparent. Lipsa unor vitamine, dar și unele boli grave pot fi cauze ale apariției vânătăilor.

De obicei, este ușor de identificat cauza unei vânătăi: îți dai seama că vânătaia a apărut fie pentru că te-ai lovit de o mobilă, fie pentru că ai căzut sau te-ai rănit în alt mod. Uneori, însă, vânătăile par să apară fără un motiv clar. Dacă aceste vânătăi aparent inexplicabile își fac apariția la nivelul picioarelor, ar putea fi un simptom al unei afecțiuni de bază.

Lipsa de vitamina C sau K poate fi o cauză a vânătăilor

Persoanele care suferă de malnutriție ar putea avea lipsă de vitamina C și ar putea dezvolta scorbut. Alte persoane cu risc de a dezvolta scorbut includ adulții în vârstă și persoanele care consumă mult alcool. Simptomele scorbutului includ probleme cu sângele, care pot duce la vânătăi, potrivit doc.ro.

Persoanele cu lipsă de vitamina K pot, de asemenea, să se învinețească mai des decât cele care nu au această carență. Acest lucru este cauzat de faptul că sângele lor nu se coagulează eficient. Deși oricine poate avea o carență de vitamina K la un moment dat, problema este mai frecventă în rândul sugarilor, deoarece laptele matern nu conține o cantitate prea mare din acest nutriment.

Pentru restabilirea aportului adecvat de vitamine, poate fi necesară administrarea unui supliment care să conțină vitamina C și vitamina K.

CITEȘTE ȘI: Vânătăile după recoltarea de sânge: De ce apar şi cât de grave sunt

Un ficat bolnav poate fi motivul vânătăilor

Un ficat bolnav afectează capacitatea organismului de a forma cheaguri și de a opri sângerarea. Potrivit American Liver Foundation, persoanele bolnave de ciroză pot sângera sau se pot învineți mai ușor decât alți oameni. Alte simptome ale cirozei includ umflarea picioarelor și a abdomenului, îngălbenirea pielii sau icter și mâncărime severă.

Trombocitopenia poate provoca vânătăi

Trombocitopenia este o afecțiune care implică un număr scăzut de trombocite în sânge. Atunci când nu există suficiente trombocite, sângele nu se coagulează corespunzător, ceea ce ar putea crește riscul unei sângerări grave. Complicațiile rezultate din următoarele aspecte pot duce la apariția trombocitopeniei: administrarea unor medicamente, o intervenție chirurgicală, sarcina, consumul excesiv de alcool, expunerea la chimicale, virusuri și infecții, tulburări genetice, cancer.

Aproximativ 5-10% dintre femeile însărcinate și cele care au născut recent dezvoltă trombocitopenie gestațională.

Unele tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, ar putea crește riscul de sângerare și de vânătăi al unei persoane. Acest lucru este cauzat de faptul că aceste terapii reduc cantitatea de trombocite din sânge.

Alte simptome ale numărului scăzut de trombocite includ erupțiile cutanate constând din puncte mici, care sunt vase de sânge sparte, sângerări nazale abundente recurente, sângerări menstruale abundente, oboseală. În cazurile severe, trombocitopenia poate provoca sângerări interne și hemoragii cerebrale.

Bolile autoimune pot contribui la apariția vânătăilor

Unele afecțiuni autoimune, cum ar fi poliartrita reumatoidă și lupusul, pot provoca unele vânătăi inexplicabile altfel. Anumite medicamente care ajută la tratarea artritei, inclusiv corticosteroizii, pot contribui, de asemenea, la apariția vânătăilor.

Tulburările rare de sângerare și coagulare pot duce la apariția vânătăilor

Persoanele cu anumite tulburări de sângerare pot prezenta vânătăi mai frecvente. Unele dintre aceste tulburări includ:

  • Deficiența de factor V. Această tulburare genetică rară provoacă sângerări nazale frecvente și vânătăi. Afectează aproximativ una la un milion de persoane și este mai frecventă în India și Iran.
  • Sindromul Bernard-Soulier. Persoanele cu această tulburare se învinețesc mai frecvent, prezintă un risc mai mare de sângerări nazale și pot prezenta sângerări aleatorii.
  • Hemofilia. Persoanelor cu această afecțiune le lipsește factorul de coagulare VIII sau IX. Acești factori sunt proteine esențiale implicate în procesul de coagulare a sângelui. Hemofilia este o boală care apare mai frecvent la bărbați decât la femei.
  • Și cancerul poate avea legătură cu vânătăile
    Mai multe tipuri de cancer (printre care mielomul multiplu) care afectează celulele sangvine pot provoca, de asemenea, vânătăi aleatorii. Simptomele mielomului multiplu includ trombocitopenia, care scade numărul de trombocite din sânge și duce la sângerări și vânătăi. De asemenea, unele dintre simptomele inițiale ale leucemiei includ vânătăi și sângerări – vânătăile apar de obicei pe spate, pe picioare și pe mâini.

CITEȘTE ȘI: Planta care ajută la tratarea contuziilor. Scapi mai repede de lovituri şi vânătăi, cu tratament adjuvant

Septicemia, cauză a vânătăilor

Septicemia este o complicație a unei infecții care pune viața în pericol și apare atunci când corpul răspunde excesiv la infecție și eliberează o mulțime de substanțe chimice inflamatorii în sânge. Aceste substanțe chimice pot declanșa procesul de coagulare a sângelui și pot reduce fluxul de sânge către membre și organele interne.

Septicemia este mai frecventă la sugari și la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Printre simptome se numără înțepăturile sau vânătăile mari de culoare violet, febră, piele palidă, oboseală extremă, frisoane și respirație accelerată.

Ce alte cauze pot avea vânătăile?

Alte cauze posibile ale vânătăilor sunt:

  • Unele suplimente alimentare. Deși se întâmplă rar, unele suplimente pot provoca sângerări și vânătăi. Printre acestea se numără ginkgo biloba și usturoiul.
  • Unele medicamente. Unele medicamente pot afecta capacitatea de coagulare a organismului și pot provoca vânătăi inexplicabile pe picioare și alte părți ale corpului. Este vorba despre aspirină, heparină, clopidogrel, warfarină, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Un abuz fizic. Uneori, vânătăile sunt rezultatul unui abuz fizic.

Cum se diagnostichează vânătăile inexplicabile?

Pentru a diagnostica vânătăi apărute în mod inexplicabil mai ales în zona picioarelor, medicul va efectua un examen fizic și va întreba pacientul dacă are sau nu antecedente familiale de vânătăi. De asemenea, va cere detalii despre orice alte simptome pe care le întâmpină persoana respectivă și dacă ia sau nu medicamente sau suplimente alimentare. Medicul poate efectua și alte teste de diagnostic, inclusiv analize de sânge, pentru a exclude orice cauză gravă care ar putea sta la baza vânătăilor.

Când este necesar să mergi la medic?

E indicat să ceri sfatul medicului dacă te confrunți cu vânătăi inexplicabile care:

  • sunt întinse pe o suprafață mare de piele și apar frecvent;
  • durează mult până dispar;
  • sunt foarte dureroase la atingere;
  • ai impresia că au apărut datorită utilizării unor medicamente sau a unor suplimente;
  • apar în același loc de fiecare dată;
  • sunt mari, în ciuda faptului că sunt cauzate de o lezare a pielii de mică amploare.

Comentarii: