Cu cât artrita reumatoidă este diagnosticată mai devreme, cu atât mai repede poate fi început tratamentul pentru a-i limita efectele. Diagnosticarea artritei reumatoide poate fi totuși o provocare, pentru că boala este foarte dificil de diagnosticat.
Artrita reumatoidă este cea mai frecvent diagnosticată artrită inflamatorie sistemică. Femeile, fumătorii și cei cu antecedente familiale de boală sunt cel mai adesea afectați.
Criteriile de diagnostic includ a avea cel puțin o articulație cu umflare clară care nu este explicată de o altă boală. Probabilitatea unui diagnostic de artrită reumatoidă crește odată cu numărul de articulații mici implicate. La un pacient cu artrită inflamatorie, prezența unui factor reumatoid sau a unui anticorp anti-proteine citrulinate (ACPA), sau a nivelului crescut de proteină C reactivă ori a vitezei de sedimentare a eritrocitelor sugerează un diagnostic de artrită reumatoidă, potrivit doc.ro.
Evaluarea inițială de laborator ar trebui să includă și hemoleucograma completă cu diferențiere și evaluarea funcției renale și hepatice. Pacienții care iau agenți biologici trebuie testați pentru hepatita B, hepatita C și tuberculoză.
Diagnosticul precoce al poliartritei reumatoide permite un tratament mai devreme cu agenți antireumatici care modifică boala.
Obiectivele tratamentului includ reducerea la minimum a durerii și umflarea articulațiilor, prevenirea leziunilor radiografice și a deformărilor vizibile și continuarea activităților profesionale și personale. Înlocuirea articulațiilor este indicată la pacienții cu leziuni articulare severe ale căror simptome sunt slab controlate de managementul medical.
CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci dacă ai probleme cu articulațiile: Îți provoacă dureri
Poliartrita reumatoidă are un început insidios
În poliartrita reumatoidă, caracterul polimorf al bolii se manifestă încă de la debut. Boala poate debuta insidios, simptomele generale și articulare întregesc tabloul clinic pe o perioadă de câteva luni, dar există și forme ale poliartritei în care, la debut, sunt afectate doar câteva articulații.
Tabloul clinic variat și nespecific de la debutul bolii și lipsa unor investigații paraclinice de certitudine sunt motive pentru care diagnosticul poate fi dificil de stabilit în stadiile precoce.
Eforturile și atenția se îndreaptă tocmai către accesul pacienților la un consult de specialitate și o diagnosticare cât mai precoce a bolii, în vederea instituirii unui tratament specific încă din fazele inițiale ale bolii.
Care sunt formele de debut ale poliartritei reumatoide?
Debutul insidios este cel mai frecvent, apare la aproximativ 60% dintre pacienți. Simptomele generale cu care debutează boala sunt nespecifice: astenie (oboseală), subfebrilitate, inapetență (lipsa poftei de mâncare), insomnie, transpirații, scădere ponderală.
La acestea se adaugă manifestările articulare: redoare matinală, dureri în articulații și tumefacții articulare.
Toate aceste manifestări apar în luni de zile, ceea ce înseamnă că nu se poate pune un diagnostic corect de poliartrită reumatoidă precoce și apar multe probleme legate de diagnosticul diferențial.
Debutul acut apare la aproximativ 20% dintre pacienți. Apar dureri și tumefacții articulare, de obicei asimetrice, la nivelul articulațiilor mici ale mâinilor, dar și la nivelul coatelor sau genunchilor.
Aceste manifestări articulare se însoțesc și de manifestări sistemice, cum ar fi febră și alterarea stării generale. Episodul inițial poate fi urmat de o lungă perioadă de remisiune și boala are, în general, o evoluție mai blândă.
Debutul monoarticular (la o singură articulație) sau oligoarticular (la câteva articulații) este mai rar. De obicei, apar dureri în articulații precum pumnii, umerii, genunchii și evoluează către o formă de boală mai puțin agresivă și cu un prognostic mai bun.
Reumatismul palindromic reprezintă o formă aparte de debut acut, cu dureri și tumefacții articulare la nivelul mâinilor, coatelor, umerilor, genunchilor, gleznelor. Episodul este scurt, de una-două zile, și se remite complet, fără sechele. Episodul se repetă după un interval de timp variabil, de câteva luni, iar apoi îmbracă aspectul clasic de poliartrită reumatoidă.
Poliartrita reumatoidă, simptome clinice definitorii
Afectarea articulară este de tip inflamator, cu următoarele caracteristici.
Durerea și redoarea matinală (de dimineață) sunt caracteristice tuturor artropatiilor inflamatorii. Redoarea matinală (senzația de înțepenire a articulațiilor) poate să apară înaintea durerii. Este percepută de pacienți ca o senzație neplăcută de tensiune și rigiditate ce dispare pe măsură ce articulațiile sunt mobilizate.
Redoarea este consecința edemului ce apare pe perioada nopții și dispare odată ce edemul și produșii proinflamatori sunt absorbiți în circulația sangvină, fapt ce se întâmplă după ce pacientul face mișcări de flexie-extensie ale degetelor mâinilor.
Redoarea matinală definitorie pentru poliartrita reumatoidă este cea care durează cel puțin o oră. Perioada de timp pe care pacientul o acuză ca fiind cu redoare matinală este un indicator clinic ce orientează asupra activității bolii.
Tumefacția articulară și căldura locală sunt determinate de edem, vasodilatație, infiltrat inflamator.
Caracteristici ale afectării articulare în poliartrită reumatoidă
- Simetria – afectarea unei articulații este urmată de afectarea articulației de partea cealaltă într-un interval mai mic de trei luni.
- Aditivitatea – o nouă articulație este afectată înainte ca articulația afectată anterior să fi fost ameliorată. Articulațiile afectate urmează un model centripet: mai întâi mâinile, apoi coatele, apoi umerii. Aceeași caracteristica apare și la membrul inferior: mai întâi piciorul, apoi glezna, genunchiul și soldul.
- Evolutivitatea – în lipsa unui tratament specific, afectarea articulara evoluează cronic spre eroziuni, deformări și anchiloze.
Simptomele și semnele de debut sunt adesea ignorate de către pacienți, iar consultul de specialitate este întârziat. Pacienții trebuie să știe că la primele semne și simptome articulare este necesar să se prezinte la medic, deoarece administrarea rapidă a unui tratament remisiv în poliartrită reumatoidă este obligatorie pentru a preveni leziunile osteo-articulare ireversibile.
CITEȘTE ȘI: Sănătatea articulațiilor depinde de aceste lucruri: Trucurile care te protejează împotriva durerilor
O boală greu de diagnosticat
Reține că poliartrita reumatoidă este o afecțiune care poate fi dificil de diagnosticat, deoarece există multe alte afecțiuni care cauzează redoarea articulațiilor și inflamația la nivel articular, așa că nu există un test „definitiv” pentru a descoperi această boală.
Ar trebui să mergi la medicul tău de familie dacă prezinți aceste simptome de debut, astfel încât acesta să poată să încerce să determine cauza lor.
Medicul tău va efectua un examen fizic, îți va verifica articulațiile pentru a vedea orice urmă de tumefacție (umflare) și pentru a evalua cu câtă ușurință se mișcă articulațiile.
De asemenea, medicul îți va pune multe întrebări despre simptomele tale. Este important să îi povestești despre toate simptomele, nu doar despre cele pe care le crezi importante, pentru că aceste detalii îl vor ajuta să pună diagnosticul corect. Dacă medicul tău de familie crede că ai poliartrită reumatoidă, îți va da o trimitere către un medic specialist în reumatologie.
Comentarii: