NUTRITIE SANATATE

ATENȚIE: Alimentele care îți cresc rapid tensiunea arterială

Foto: Pinterest.com

Tensiunea arterială crescută este un factor de risc pentru o multitudine de afecțiuni cardiovasculare. Aceasta poate duce, în timp, la declanșarea unor probleme de sănătate grave.

Medicii consideră că putem vorbi despre o hipertensiune arterială atunci când presiunea sistolică (care se măsoară în timpul contracției inimii) este mai mare de 140 mmHg și când presiunea diastolică (măsurată în timpul relaxării inimii) este mai mare de 90 mmHg.

Aceasta este, de fapt, o presiune mult prea mare exercitată în vasele de sânge, pe pereții vasculari, deoarece sângele este pompat cu putere de inimă.

CITEȘTE ȘI: Hipertensiunea secundară: Problema de sănătate cu care te-ai putea confrunta fără să îți dai seama

Alimente care cresc tensiunea arterială

Sare de bucatarie

Aportul excesiv de sare este direct asociat cu consumul excesiv de sare. De fapt, aproximativ 30% dintre persoanele hipertensive recunosc că mănâncă mai multă sare decât este recomandat. Astfel, cel mai bine este să îmbogățim gustul preparatlor cu alte condimente și evităm pe cat posibil sarea. Putem folosi condimente precum curcuma, curry, pătrunjel, piper cayenne pentru a da aromă preparatelor și pentru un plus de sănătate.

Paine

Pâinea reprezintă aproximativ 7% din aportul zilnic de sare. Dacă există pâine fără sare, preferăm pâinea cu aluat, pâinea de secară sau pâinea integrală, dar, aveți grijă, nu la toate mesele și, cu siguranță, verificați eticheta înainte de a cumpăra un produs.

Sare ascunsă

Muștar, sos de soia, murături etc. Acestea conțin săruri ascunse care cresc tensiunea arterială. De fapt, orice produs din comerț cu un termen îndelungat de valabilitate poate conține sare ascunsă, chiar și alimentele la care nu ne-am aștepta.

CITEȘTE ȘI: Leguma care reglează tensiunea arterială și întărește sistemul imunitar

Semipreparatele

Șuncă, cârnați uscați, salam. Prea grase, mezelurile sunt și ele prea sărate: a fi evitate când suferiți de tensiune arterială crescută. Aveți grijă și la somonul afumat (îl înlocuim cu somon proaspăt sau marinat) și la macroul conservat (în schimb optăm pentru macrou la grătar). Semipreparatele sunt în topul celor mai sărate alimente, motiv pentru care este necesar să le înlocuim cu alimente proaspete cât mai des, notează BZI.

Comentarii: