NUTRITIE SANATATE

Atenție, cafeaua este cea mai periculoasă iarna – Un medic explică de ce

Foto: Pinterest.com

Cofeina este o substanță psihoactivă care se găsește în cafea, ceai și diverse băuturi energizante. Este adesea adăugată în unele medicamente. Această substanță ajută o persoană să se înveselească și o umple de energie. Dar consumul excesiv de băuturi cu cofeină este cu siguranță dăunător pentru sănătate.

Dr. Natalia Nefedova a dezvăluit de ce ar trebui să limitați utilizarea lor mai ales iarna.

Odată cu debutul vremii reci, există o creștere a consumului de băuturi calde. Alegerea cade de cele mai multe ori pe ceai și cafea. Dar tocmai din cauza vremii reci oamenii se lasă purtați de val în ceea ce privește consumul acestor băuturi, iar acest lucru le poate afecta grav sănătatea.

Potrivit expertului, aportul zilnic admisibil de cofeină este de 400 mg. O ceașcă de cafea conține aproximativ 95 mg, iar cantitatea de cofeină din ceai este de la 10 la 20 mg. De asemenea, trebuie să luați în considerare puterea băuturii și mărimea paharului din care beți.

Specialistul recomandă ceaiul în detrimentul cafelei, deoarece este mai dificil să depășești norma indicată de cofeină.

CITEȘTE ȘI: Cafeaua care te ajută să slăbești – Adaugă aceste două ingrediente și rezultatele se vor vedea

La ce poate duce abuzul de cofeină?

Se recomandă limitarea pe cât posibil a consumului de cofeină pentru persoanele cu sensibilitate crescută la aceasta. În acest caz, nu poate decât să dăuneze sănătății.

Cu un exces de cofeină în organism, ritmul cardiac poate crește. Persoanele cu hipertensiune ar trebui să fie, de asemenea, atente la cofeină. Mulți justifică dorința pentru astfel de băuturi pe faptul că cofeina ajută la revigorare. Dar această opinie este doar parțial justificată.

Realitatea este că băutura poate într-adevăr să revigoreze într-o perioadă scurtă de timp. Dar nu numai că efectul său este de scurtă durată, dar chiar și după utilizarea sa veți dori să dormiți și mai mult, iar în timpul iernii această problemă este mai pronunțată. De obicei, în acest anotimp corpul nostru are nevoie de mai mult somn.

De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să evite cofeina. Aceasta poate crește nervozitatea și le poate înrăutăți calitatea somnului.

O alternativă la cofeină

Dacă sunteți un fan al ceaiului și al cafelei, dar nu le puteți consuma în cantități mari, atunci nu trebuie decât să găsiți înlocuitorul potrivit pentru dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează: NU consumați cafeaua pe stomacul gol! Crește riscul de diabet și alte boli

Specialistul vă sugerează să luați în considerare băuturi alternative de încălzire fără cofeină. Ceaiul de mușețel, ceaiul cu mentă nu numai că nu dăunează sănătății, dar și calmează.

Pentru a diversifica ceaiurile din plante, puteți adăuga în ele scorțișoară sau măr. Dacă vă este greu să treceți de la băuturile pe bază de cafea la cele pe bază de plante, încercați cicoarea sau cacao – au un gust cel mai apropiat de cel al cafelei.

Comentarii: