REVIEW

ATENȚIE: Care sunt cele mai mari trei surse de infectare cu COVID-19, potrivit specialiștilor

hfda.gov

Infecţia cu noul coronavirus este mare inamic public al zilelor noastre. Specialiştii au identificat cele 3 mari surse de infectare cu SARS-CoV-2.

De unde rişti cel mai mult să te infectezi cu noul coronavirus? Potrivit medicului Cristian Oancea, managerul spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, sunt trei surse principale: transportul în comun, petrecerile private şi fabricile în care nu se respectă măsurile de protecţie.

Cele 3 mari surse de infectare cu SARS-CoV-2

După discuţiile cu sutele de pacienţi pe care i-a tratat şi, în urma observaţiilor şi statisticilor sale, medicul trage concluzia că, în România, Covid-19 se răspândeşte în special din trei locuri. „În primul rând transportul în comun. În al doilea rând petrecerile, mai ales în rândul adolescenţilor, care apoi transmit pe linie familială părinţilor şi bunicilor. În al treilea rând, oamenii care nu respectă regulile, nu poartă mască, în special cei care lucrează în fabrici. Aceste trei mari categorii le-am depistat din anamneza cu pacienţii”, a declarat dr. Cristian Oancea, citat de Digi24.

CITEȘTE ȘI: Simona Halep, vindecată de Covid! De ce nu o crede lumea si cum e atacată campioana

Specialistul trage serioase semnale de alarmă şi face apel la responsabilitate. „Cred că ignorarea măsurilor şi iresponsabilitatea, în special a adolescenţilor, ne duc în punctul în care suntem. Cert este că în curând, dacă nu vom fi solidari şi responsabili, o să ajungem să tratăm oamenii în ambulanţă, pentru că nu mai avem unde să-i punem”.

Cine răspândeşte cel mai mult boala

Un studiu al Institutului Princeton, citat de PRO TV, arată că doar 8% dintre cei infectaţi sunt responsabili pentru majoritatea contaminărilor. Concret, 71% dintre bolnavii incluşi în cercetare nu au răspândit coronavirusul, în timp ce 8% ar fi fost „vinovaţi” pentru 60% dintre noile infectări. Aceştia sunt în special adolescenţii şi copiii, mai ales când familia este numeroasă, are venituri reduse, locuieşte în spaţii strâmte.

De altfel, şi premierul Ludovic Orban a declarat că adolescenţii sunt „răspândaci” de virus. „Adolescenţii, nu numai la noi, în foarte multe ţări din Europa – astea sunt analize făcute – adolescenţii sunt… cum să zic… sunt ”răspândaci” de virus, pentru că ei nu dezvoltă forme grave, marea majoritate sunt asimptomatici, nu prezintă simptome vizibile, cu toate astea ei transmit virusul. Şi nenorocirea este că primii către care transmit virusul sunt părinţii, bunicii, care pot fi afectaţi într-o măsură foarte mare”, a declarat premierul la B1 TV.

CITEȘTE ȘI: Descoperirea care schimbă tratamentul pentru COVID-19: O proteină ‘prezice’ complicațiile bolii

Comentarii: