SANATATE

ATENȚIE: Ce să NU mănânci dacă suferi de afecțiuni ale tiroidei

Foto: Videezy.com

Nu există o dietă specifică prin care să putem trata bolile de tiroidă, dar anumite alimente ne pot ajută să ameliorăm simptomele, în timp ce alte nu fac altceva decât să agraveze situația în care te afli. Iată ce categorii alimentare să eviți dacă te confrunți cu boli de tiroidă.

Grupe de alimente pe care să le eviți dacă ai boli de tiroidă

Gluten

Această categorie de alimente este de evitat în special de pacienții care suferă de intoleranța la gluten sau boala celiacă. Dar, potrivit Beyond Celiac, o platformă informațională pentru pacienții cu boală celiacă, un număr semnificativ pe pacienți cu boli de tiroidă se confruntă și cu boala celiacă. Din acest motiv, o dietă fără gluten poate ajuta în tratarea acestor afecțiuni, dar și pentru a menține simptomele sub control, potrivit csid.ro.

CITEȘTE ȘI: Slăbiciunea musculară: Când arată că ai probleme cu tiroida

Alimente procesate

Alimentele procesate conțin cantăți mai de iod. Peste 75% din cantitatea de sodiu pe care o consumăm provine din preparatele pe care le consumăm la restaurante, produsele semi-preparate sau alte produse procesate. Potrivit National Institutes of Health’s Office of Dietary Supplements, producătorii folosesc sare iodată, iar consumată în cantități foarte mari poate duce la apariția hipertensiunii și a bolilor cardiovasculare.

CITEȘTE ȘI: Tiroida, glanda responsabilă de producerea hormonilor necesari metabolismului: Greșelile zilnice care o pot deregla

Fast-food-ul, de evitat dacă ai boli de tiroidă

Similar alimentelor procesate, produsele de tip fast food conțin sare iodată și pot duce la apariția riscului de boli cardiovasculare și hipertensiune. Consumul zilnic trebuie să fie între 150 şi 299 de micrograme de iod. Pe de altă parte, prea mult iod în dieta poate duce la toxicoza cu iod tiroidian. O linguriţă de sare de masă iodată conţine 400 de micrograme de iod. Această cantitate este suficientă pentru a menţine nivelul hormonilor tiroidieni într-un interval ideal.

Comentarii: